Moestuinieren in de schaduw: met deze planten lukt het

Moestuinieren in de schaduw: met deze planten lukt het

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 03/03/2016
De meeste groenten uit onze contreien zijn van oorsprong pioniersplanten, die groeien op open, zonnige plekken. Logisch dat weinig groenten het dan ook echt goed doen op een beschaduwde plaats. Maar - zoals steeds - zijn er een paar uitzonderingen.

Observeer waar de zon in je tuin komt op 21 maart of 21 september en gedurende welke tijdspanne. Zones met meer dan zes uur zon zijn geschikt voor planten die volop zon vragen.

Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn. Acht uur zon per dag is voor deze groenten echt wel een minimum om vruchten of bloemhoofden te kunnen plukken.

Ga op 21 maart in je tuin staan

Observeer waar de zon in je tuin komt op 21 maart of 21 september (dan zijn dag en nacht even lang) en gedurende welke tijdspanne. Zones met meer dan zes uur zon zijn geschikt voor planten die volop zon vragen. Zones met zes tot drie uur zon noemen we halfschaduw en plekken met minder dan drie uur zon zijn schaduwrijk. Er zijn wel een paar groenten die schaduw verdragen en voldoende hebben met slechts enkele uren zon per dag. Dat zijn dan vooral bladgewassen zoals andijvie, kervel, tuinkers, selderij en snijbiet. Je kunt ook eens proberen met tuinkruiden (zoals bieslook en citroenmelisse) of andere meerjarige planten zoals rabarber en zuring. Daslook en bosaardbei? Dat zijn echte bosrandplanten die het goed doen in halfschaduw.

De oplossing: verticaal tuinieren

Weinig zon in je tuin? Wees creatief en denk ook verticaal bij het ontwerpen van je tuin. Geef groenten meer licht door ze te planten in potten die je aan de muur bevestigt of door ze te laten klimmen. Vooral een ommuurde tuin biedt hier meestal mogelijkheden. Met verticaal tuinieren bespaar je ruimte en het biedt ook esthetisch een meerwaarde.

Starten met een moestuin? Ontdek alle info en tips in het Velt-boekje 'Ecologisch tuinieren voor beginners'.
lik hier om het inkijkexemplaar te bekijken.