Natuurcosmetica uit je keukenkast

Natuurcosmetica uit je keukenkast

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 25/10/2017
Natuurlijke cosmetica, zonder schadelijke toevoegingen, helemaal op jouw maat. Het klinkt duur maar is het niet. Maak je eigen verzorgingslijn gewoon zelf met… de inhoud van je keukenkast en deze tips van KVLV:
© Sarah Schrauwen

Als je met verzorgingsproducten puur natuur wil gaan, hanteer je best de regel: smeer niets op je lijf dat je (bijna) niet zou kunnen opeten. Om je lichaam te reinigen gebruik je een natuurlijke zeep, om het te voeden een kwalitatieve plantaardige olie, om het te scrubben koffie, suiker of haver. Kies de juiste componenten voor jouw huid en voeg er nog wat extra eigenschappen van planten aan toe: anti-oxidant, tegen huidveroudering, ontsmettend, samentrekkend, hydraterend of voedend. En kies een geurtje waar je vrolijk van wordt, of helemaal ontspannen.

Zin om je een van ’s morgens tot ‘s avonds te verzorgen met natuurlijke ingrediënten? Ga aan de slag met deze eenvoudige recepten

Start de dag met een frisse snoet

Reinig eerst je gelaat met een niet te agressieve zeep of olie die het vuil wegneemt, maar de beschermende laag van de huid niet verwijdert. Hoe meer je de natuurlijke talglaag van de huid stript door het gebruik van ontvettende chemische producten, hoe meer je je huid stimuleert om meer talg aan te maken. Reinig je gelaat eens met amandelolie voor de droge huid, of arganolie voor de vettere huid. Spoel je gezicht met lauw water, breng de olie aan en masseer even in. Maak een zacht doekje nat met warm water en veeg er je gezicht mee schoon. Je gezicht is nu prima gewassen op een zachte manier.

Breng daarna een  tonic aan om de laatste vuilresten te verwijderen, je huid te verfrissen en te stimuleren en de poriën weer te sluiten. Meng bijvoorbeeld wat appelciderazijn met rozenwater of rooibosthee, en breng aan op je gezicht met een wattenschijfje. Je hoeft de tonic niet af te spoelen.

Tot slot kun je, als je wat meer tijd hebt, je velletje voeden en verzorgen met een masker. Op een doordeweekse dag gebruik je een dagcrème.  Daarmee bescherm je je huid tegen weer, wind en wrijving. Zo maak je voor de rijpere huid een masker met banaan en sesamolie, of voor extra voeding een met cacaopoeder, amandelpoeder en melk. 

Wil je een zijdezachte, matte, al dan niet getinte finish voor je gelaat? Meng dan gelijke delen maiszetmeel, groene klei en cacaopoeder in de blender en breng het poeder aan met een kwastje. Gebruik wat meer cacaopoeder en groene klei in je mengsel als je een donkerdere huid hebt. Dit poeder verstopt de poriën niet en droogt de huid niet uit.

De deur uit

Een quick fix voor je lokken nodig voor je de deur uit gaat en geen tijd om je lokken nog gauw te wassen? Deze droogshampoo haal je recht uit de keukenkast: neem een kleine hoeveelheid maiszetmeel (voor licht haar) of cacaopoeder (voor donker haar) tussen je vingers en wrijf het door je lokken. Laat even inwerken, borstel goed uit, en haren kunnen er voor vandaag mee door.

Lekker ontspannen

Een drukke dag eindigt op zijn mooist met een heerlijk warm bad. En een paar ingrediënten uit je keuken om jezelf en je huid wat extra te verwennen. Wat dacht je van een bad met amandelmeel, lavendelbloemen en linde om je te ontspannen? Of een hydraterend bad met melk en rozenblaadjes, dat eveneens verzachtend werkt bij zonnebrand. Voor stramme spieren kneus je wat jeneverbessen, en voeg je die samen met magnesiumzout en kaneel toe aan het warme water. Haver en honing verlichten jeuk en hydrateren de droge huid. Met wat zeewier en azijn ga je cellulitis te lijf en verstevig je de huid.

Is het tijd voor een groter onderhoud voor je vel, maak dan een hydraterende haver-kamillescrub om op een zachte manier de dode huidcellen te verwijderen. Meng een paar lepels havervlokken en kamillebloesem met honing en yoghurt, en scrubben maar. Perfect voor een zijdezacht velletje om op te eten.

Voor het slapengaan

Om je make-up te verwijderen gebruik je je zelfgemaakte gebruiksklare make-up remover pads. Stop wattenschijfjes in een passend bokaaltje, en overgiet ze met een mengsel van gelijke delen amandelolie, rozenwater en water. Je kunt de pads gebruiken voor het reinigen van gezicht en ogen, en je geeft je huid meteen een extra verzorging. Je nachtcrème kun je dus gerust laten staan.

Workshop KVLV - Natuurlijk mooi met DIY-verzorgingsproducten

Natuurlijke schoonheid straal je uit door je te verzorgen met natuurlijke producten! Die maak je heel makkelijk zelf! Ze zijn goedkoop, milieuvriendelijk en lief voor je lijf.  In de workshop ‘Natuurlijk mooi’ ga je aan de slag met essentiële oliën, kruiden, bijenwas en andere natuurlijke producten. Verwen jezelf thuis met je zelfgemaakte lippenbalsem, reinigende lotion, gezichtsscrub en tandpasta en geniet! Meer info over deze workshop vind je op kvlv.be.

 

Bron:  Natalie Schrauwen en Sarah Schrauwen, ‘Handboek voor de thuisdrogist’, Stichting Kunstboek, 2015. ISBN 9789058565303 /Te koop in de reguliere boekhandel of via stichtingkunstboek.com

 

Tekst: Natalie Schrauwen/Lotte Van Boxem