Natuurlijke isolatiematerialen: drie voorbeelden

Natuurlijke isolatiematerialen: drie voorbeelden

Danielle Weber
geschreven door Danielle Weberlaatst aangepast op 07/09/2016
Het is niet alleen heel energiebewust om je huis goed te isoleren, er bestaan ook manieren om dit isoleren nog eens extra duurzaam te doen. Drie voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen die aan populariteit winnen.
energie besparen met isolatie
energie besparen met isolatie

Duurzamer duurzaam doen

Met goede isolatie houd je de warmte binnenshuis, creëer je een prettig woonklimaat en kun je de thermostaat een graadje lager zetten. Dat scheelt energie. Dit isoleren gaat echter vaak met kunstmatige materialen zoals bijvoorbeeld PUR-schuim. Materialen die de natuur ons rechtstreeks levert zijn echter vaak ook prima geschikt voor goede isolatie. Zo kun je dus ‘duurzamer duurzaam’ doen. Een drietal voorbeelden op een rij.

1. Schelpen in de kruipruimte

Woonhuizen met een slecht geïsoleerde kruipruimte hebben vaak last van koude en vochtige vloeren. Het kan dan helpen om de kruipruimte te vullen met isolatiemateriaal. Een volledig natuurlijke oplossing hiervoor zijn schelpen. Een laag van ca. 25 centimeter schelpen in de kruipruimte houdt vrijwel al het vocht dat vanuit de grond komt tegen en zorgt dat de luchtvochtigheid in huis veel beter wordt gereguleerd. Deze methode wordt al sinds decennia toegepast in veel woonhuizen.

2. Hennep als isolatiemateriaal

Een tweede voorbeeld van natuurlijk isolatiemateriaal is hennep. Hennep staat bekend als een zeer makkelijk en snel groeiende plant, die eenvoudig kan worden gekweekt zonder gebruik van kunstmatige mest- of bestrijdingsstoffen. En dat niet alleen: een hennepplant neemt tijdens de groei zelfs CO2 op, waardoor het mes dus aan twee kanten snijdt: het verbouwen van hennep helpt tegen het broeikaseffect, en het uiteindelijk geproduceerde materiaal is uiterst geschikt voor bijvoorbeeld isolatie. Hennep wordt als isolatiemateriaal verwerkt tot matten of platen, die goed op maat zijn te snijden en toepasbaar zijn op vrijwel alle plekken in huis.

3. Metisse en cellulose: ‘natuurlijk’ tussen aanhalingstekens

Het isoleren met natuurlijke materialen kan tot slot ook op een meer indirecte manier. Metisse is daar een voorbeeld van. Dat is de verzamelnaam voor isolatiemateriaal dat wordt geproduceerd van oude kleding en textiel. De isolerende werking van katoen is zeer geschikt voor gevel-, dak- en vloerisolatie. Een ander voorbeeld van een duurzaam isolatiemateriaal is cellulose. Dit zijn vlokken die zijn geproduceerd uit oud papier en karton. Het voordeel van cellulose is de flexibiliteit: het is in vrijwel elke ‘moeilijke hoek’ in huis aan te brengen. Metisse en cellulose zijn twee voorbeelden van ‘natuurlijke’ isolatiematerialen tussen aanhalingstekens: ze komen niet rechtstreeks uit de natuur, maar hun voornaamste eigenschap is dat ze op duurzame wijze een tweede leven geven aan afvalmateriaal.

Natuurlijk isoleren is in opkomst

Het isoleren met natuurlijke producten is een prachtige manier om dubbel goed werk te doen voor de wereld om je heen. Deze manier van isoleren is dan ook in opkomst onder consumenten. Ben je hierin geïnteresseerd, dan is het wel altijd aan te raden om een gespecialiseerd isolatiebedrijf om advies te vragen. Bovengenoemde of andere natuurlijke isolatiematerialen zijn vaak niet standaard voor bedrijven, en vragen dan ook om vakmensen die hier verstand van hebben.