NBV goes China: tweedehands, een ongebruikelijk concept in Peking

NBV goes China: tweedehands, een ongebruikelijk concept in Peking

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/08/2016
Heel augustus gaat collega Laura in de Chinese hoofdstad Peking op zoek naar initiatieven rond consuminderen. Haar eerste uitdaging: winkels en marktjes met tweedehandsspullen vinden. Al blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.
China tweedehands Panajiyuan flea market
Op de Panajiyuan flea market in Peking vind je voornamelijk vintage en handgemaakte spullen. Van oude reiskoffers, juwelendoosjes en medicijnflesjes tot schilderijen en traditionele Chinese kunstitems.

Zowel de inwoners als overheid van China staan heel voorzichtig tegenover het concept tweedehands. Wat als bepaalde tweedehandskleding komt van iemand die gestorven is? Het concept draagt ook een vooroordeel van armoede met zich mee. Waarom zou je oude kledij gebruiken als je nieuwe kan kopen?

Mijn eerste week in China zit erop. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat het overweldigend was. Een week vol nieuwe indrukken, gewoonten, mensen en een week met een nieuwe kijk op duurzaam leven. Bewuste keuzes maken rond consumeren is in België steeds meer een topic. Mensen eten al eens een dag in de week vegetarisch, brengen spullen naar de Kringwinkel en velen nemen liever de bus of fiets naar het werk dan uren in de file te staan met de auto. Ik was daarom erg benieuwd naar hoe duurzaamheid zich manifesteert in het dagelijks leven in Peking.

Overheid geen fan van tweedehands

Ik woon bij een 60-jarige vrouw in een appartement. Onlangs deed ze me enkele splinternieuwe kledingstukken cadeau: een mooi vestje en schattig rokje. Een heel erg mooi gebaar van een fantastische vrouw, maar het zette me wel even aan het denken. Hoe zouden mensen hier staan tegenover alternatieve manieren van consumeren, zoals tweedehands spullen kopen? Na wat research op het internet vond ik enkele - engelstalige - blogberichten van nieuwkomers in Peking. "Eindelijk heb ik een tweedehandswinkel gevonden, na hier één jaar te wonen", schreef een Europeaan die voor zijn werk in de grootstad verbleef. Ook mijn eigen zoektocht naar tweedehandswinkels gaf een magere uitkomst. Ik kwam wel een artikel tegen over de opkomst van tweedehands in Peking, dat vertelde dat tweedehands kopen en verkopen nog heel erg nieuw is in Peking en de rest van China. Hoewel je verschillende antiekmarktjes vindt in de stad, zijn de inwoners en de overheid nog steeds voorzichtig met het concept. Zeker wanneer het de verkoop van tweedehands kledij betreft. Er bestaan dan ook veel wetten en regels die het moeilijk maken om tweedehands spullen te verkopen. Hygiëne blijkt hier de grootste zorg en vaak moeten verkopers heel erg duidelijk en gedetailleerd melden waar de artikels vandaan komen.

Zoektocht naar een tweedehands kledingwinkel

Ik besloot de info te toetsen bij mijn Chinese collega, die binnen enkele maanden naar België komt. Toen ik haar toonde dat vijf kledingstukken uit mijn koffer tweedehands zijn, keek ze me met grote ogen aan. Ze vertelde me dat ze zeker geïnteresseerd is in het concept, maar dat het een moeilijk topic blijft. Zo hoort ze rondom haar nog veel vragen over de afkomst van de kledij: wat als de spullen komen van iemand die gestorven is, bijvoorbeeld? Het concept tweedehands draagt ook het vooroordeel van armoede met zich mee. Gebruikte kledij wordt bijna alleen geschonken aan goede doelen. Waarom zou je oude kledij gebruiken als je nieuwe kan kopen? Toen ik haar vroeg om een tweedehands winkel in Peking voor me te zoeken, bleken er enkel tweedehandszaken voor elektronica te bestaan. Er zouden de laatste jaren wel af en toe kledingwinkels opduiken, maar die zijn moeilijk te vinden.

De grootste vlooienmarkt van Azië ligt in Peking

Toch vonden we een manier om tweedehands spullen te vinden: op 'the Panajiyuan flea market'. De markt, gelegen vlak naast een metrostation, is erg gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is de grootste van zijn soort in zowel China als de rest van Azië. Je vindt er voornamelijk vintage en handgemaakte spullen. Van oude reiskoffers, juwelendoosjes en medicijnflesjes tot schilderijen en traditionele Chinese kunstitems (oude schrijfpenselen, chinese inkt en speciaal tekenpapier). Locals kunnen hun spullen en schatten verkopen op matjes, zoals wij dit wel kennen van onze vlooienmarkten in België, maar er zijn ook tafels beschikbaar. De markt is gedeeltelijk overdekt met een afdak, zodat bezoekers niet belemmerd worden door de sterke zon. De Panajiyuan flea market ontstond in 1980 in de bekende Hutong wijk in Peking, op initiatief van enkele kleinschalige verkopers. Al snel brachten Chinese locals oude schilderijen van de collecties van hun familie naar de markt om tijdens het weekend te verkopen. Een unieke situatie, aangezien verkopen onder particulieren verboden was in die tijd. Toen was de markt slechts enkele uren open en stond ze gekend als een 'ghost market', een soort van zwarte markt. Ze werd echter steeds bekender onder de lokale bevolking en na een tijd stroomden de straten tijdens de weekends vol. Daardoor werd de markt te groot voor de kleine straten van Hutong en verhuisde ze naar haar huidige locatie. Pas in 1995 werd ze gelegaliseerd en kreeg ze een officiële plaats en inrichting. Vandaag is de Panajiyuan flea market dé place to be om tweedehands schatten te vinden. De grootte ervan brengt twee uitdagingen met zich mee: het vinden van originele stukken tussen sommige replica verkoopstandjes en het oefenen en doorzetten in je onderhandelings-skills. Zelf hoopte ik een uniek juwelendoosje op de kop te tikken, waar ik al veel langer naar op zoek was. Met succes! Ik vond mijn juwelendoosje bij een lokale oude man en betaalde op het einde slechts 1/5 van zijn eerste vraagprijs, waar hij heel erg blij mee was.

Er zit nog rek op

Na deze ervaringen met tweedehands is het duidelijk dat het idee nog groeiende is in de Chinese samenleving. Toch speelt het mee in het dagelijks leven en helpen de antiekmarkten mee aan de verspreiding ervan. Hoewel kledij nog een moeilijk topic is, komt het internet als tussenstap en tijdelijke oplossing: hier worden er namelijk wél tweedehands kledingstukken verkocht en gekocht, naast vele andere producten. Achter je computer ben je veilig van alle vooroordelen en kan je gerust de eerste stappen naar tweedehands zetten. De meest populaire website is Taobao . Iedereen kan er spullen op verkopen en kopen. Ook de website Zhuanzhuan is redelijk bekend.

Tot volgende week!
Laura

Lees hier alle verhalen van Netwerk Bewust Verbruiken in China

China tweedehands Panajiyuan flea market
Laura gaat op de markt op zoek naar een uniek juwelendoosje.
China tweedehands Panajiyuan flea market
In 1980 ontstond de vlooienmarket als 'zwarte markt', in de bekende Hutong wijk. Ze werd pas in 1995 gelegaliseerd.
China tweedehands Panajiyuan flea market
Het is een uitdaging om originele stukken te vinden tussen de verschillende replica-verkoopstandjes.