NBV goes China: Wat maakt jou gelukkig?

NBV goes China: Wat maakt jou gelukkig?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 10/10/2016
Voor een eenvoudig leven staan we stil bij wat ons gelukkig maakt. Maar wat maakt de mensen in Shanghai blij? Collega Laura ging naar Shanghai om de organisatie BlueSky4Children van dichterbij te leren kennen. Zij werken rond minimalisme, ook wel simplify life genoemd.

“Vaak gebruik ik slechts 50% van de kledij in mijn kleerkast. Wanneer ik opmerk dat ik een jaar lang iets niet gedragen heb, heb ik toch moeite om het weg te geven”

De organisatie 'BlueSky4Children' is een grassroots organisatie die enkele jaren geleden ontstond met een project rond recyclage van kledij. Ze creëerden een online platform waar mensen de kledij die ze niet meer gebruiken, kunnen doneren. Deze kledij wordt door de organisatie aan deur opgehaald met 3 doeleinden: donatie aan het goede doel, recyclage en upcycling. 

Blij zijn met minder

Toen de organisatie een jaar bestond, merkte de coördinator iets op dat haar toch wel even deed stilstaan: “Steeds vaker ontvingen we kledij waar zelf het prijskaartje nog in vasthing. Kledij die gekocht werd, maar zelf niet eens gedragen of gebruikt. Ik begon te beseffen dat we in een maatschappij leven waar alles rond consumptie lijkt te draaien, en dat ook hieraan gewerkt moet worden.” Sinds kort organiseren ze workshops rond ontspullen en blij zijn met minder. Zo vinden er leesclubjes plaats die het boek 'the Life-changing magic of tidying up' van Marie Kondo onder de loep nemen en peer-group meetings waar mensen onderling over de verschillende uitdagingen van simpeler leven kunnen spreken en elkaar raad geven.

Wat maakt jou gelukkig?

Door de gemeenschappelijk visie over simpel leven, besloten BlueSky4Children en Netwerk Bewust Verbruiken een 'sharing-event' te organiseren. Laura begon de workshop met de vraag: wat maakt jou gelukkig? De perfecte kennismakingsronde voor een workshop rond simpel leven. De antwoorden waren variërend en eerlijk: koken, reizen, yoga, tijd doorbrengen met familie en vrienden,... Het is duidelijk dat ook hier veel mensen vreugde vinden in relaties tot elkander en hun passies, zoals koken en muziek. Toch dook er bij enkelen een verrassend en eerlijk antwoord op: shoppen.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn kast meer kledij heb dan dat ik nodig heb of zou willen,” deelt één van de deelneemsters openlijk. “Vaak gebruik ik slechts 50% van de kledij in mijn kleerkast. Wanneer ik opmerk dat ik een jaar lang iets niet gedragen heb, heb ik toch moeite om het weg te geven. Wat als ik het volgend jaar misschien wel nodig heb? Ik hoop hier te kunnen leren om minder spullen te kopen die ik eigenlijk niet nodig heb.” 

Herstellen is ongebruikelijk

De tweede stap van de piraminder (delen, swappen of repairen) lijkt toch nog een uitdaging te zijn in China: hoewel ontspullen een hip topic is, en mensen af willen van een huis vol spullen die ze niet nodig hebben, is repairen bijvoorbeeld nog redelijk ongebruikelijk: “Ik heb het gevoel dat er in België erg veel handige Harry's zijn. Het concept Repair Café lijkt heel erg interessant, maar een grote stap voor China. Jammer genoeg zijn vele mannen en vrouwen de techniek van repareren door de tijd heen verloren hier. We gaan veel sneller naar een winkel dat hierin gespecialiseerd is”. 

Kan China de stap naar 'alles hebben' overslaan en vandaag beginnen te werken aan duurzamere keuzes in het dagelijks leven? 

Duurzaam China

Sommigen zeggen wel eens dat China vandaag te vergelijken is met de jaren 70 van Europa. "Toen ik klein was, hadden we zelf geen airconditioning”, vertelde een Chinese man me onlangs. “Elke avond zetten we ons bed gemaakt van bamboe voor onze voordeur en sliepen we onder de blote hemel. De sterren waren nog goed zichtbaar toen. We kregen gratis watermeloenen en legden deze onder het bed. Elke avond aten we samen een watermeloen en vertelden onze ouders sprookjes over de sterren. Het leven was simpel en we beseften niet dat we armer waren. Nu er de mogelijkheid is om een computer, een tv en airconditioning te hebben, missen we die momenten van vroeger soms, maar lijkt het alsof we niet zonder kunnen. Het is zoals de groeiende welvaart in Europa een 40-tal jaar geleden. Terwijl wij hiernaartoe groeien, vraagt Europa, nu de mensen veel spullen hebben, zich af of dat wel gelukkig maakt.” Kan China de stap naar 'alles hebben' overslaan en vandaag beginnen te werken aan duurzamere keuzes in het dagelijks leven? Eén ding is duidelijk: het is voor ons allen tijd om stil te staan bij wat ons écht blij maakt.

 

Simplify life is een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.