NBV trekt naar China, op zoek naar repareer- en ruilinitiatieven

NBV trekt naar China, op zoek naar repareer- en ruilinitiatieven

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 02/08/2016
Netwerk Bewust Verbruiken verlegt haar grenzen! Gisteren vertrok onze vrijwilliger Laura De Jaeger naar China voor het EU-China NGO-Twinning program. Een maand lang zal ze er uitzoeken hoe inwoners in een grootstad als Peking initiatieven rond delen en repareren organiseren.
Netwerk Bewust Verbruiken China
Illustratie: Sam Van Cleemputte

Het uitwisselingsproject EU-China NGO-Twinning verbindt jaarlijks 14 Europese en Chinese nonprofit-organisaties die rond dezelfde thematiek werken. 7 Europese en 7 Chinese medewerkers krijgen er de kans om enkele weken naar de partnerorganisatie te trekken. Laura is alvast enthousiast: "Via dit programma krijgen Europese organisaties de kans om China - dat een steeds belangrijkere rol speelt in de ngo-wereld, maar waar weinig knowhow over bestaat - beter te leren kennen. Ook Chinese organisaties komen in contact met de werkmethodes van Europese ngo's."

Ontdekken hoe men ruilt, deelt en repareert in China

Netwerk Bewust Verbruiken koos The Green Woodpecker Association als twinning partner. Deze organisatie werkt - samen met 6000 vrijwilligers in heel China - aan de uitbouw van een duurzamere stad. "Ik zal meedraaien in het project Green Swap Space," legt Laura uit. "Dat biedt buurtbewoners een platform om bezittingen aan elkaar uit te lenen en spullen te recycleren. Netwerk Bewust Verbruiken hoopt, als initiator van projecten als Repair Café en Op Wielekes, veel te leren van hoe men deelintiatieven aanpakt in Peking."

Over Laura en EU-China NGO-Twinning

Laura De Jaeger (20) uit Halle is net afgestudeerd als sociaal-cultureel werker aan de Brusselse Odisee Hogeschool. Als stagiaire trok ze in 2014 mee aan de kar van de Repair Cafés. "In China word ik begeleid door Liuting Zhang, vrijwilliger bij The Green Woodpecker Association. In oktober en november zal Liuting twee maanden meedraaien op het Netwerk Bewust Verbruiken-kantoor in Brussel." Het uitwisselingsprogramma wordt sinds 2012 georganiseerd door Stiftung Asienhaus, in samenwerking met Climate Action Network Europe (CAN-E) en China Association for NGO Coörporation (CANGO). Deze worden gesteund door Robert Bosch Stiftung en Stiftung Mercator

Heel augustus kan je Laura's verhalen volgen via haar blog op deze website.

Netwerk Bewust Verbruiken China
Laura De Jaeger uit Halle is helemaal klaar voor Peking.
Ook gepost in: Genoeg