Netwerk Bewust Verbruiken gaat Mei PlasticVrij

Netwerk Bewust Verbruiken gaat Mei PlasticVrij

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/05/2018
Minder plastic? Ja graag! Ook Netwerk Bewust Verbruiken doet mee aan Mei PlasticVrij. De hele maand mei probeert ons team zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Zelf koekjes of deo maken, plasticvrij yogaën, naar de frituur met herbruikbare doosjes,... Lees hier hoe ons team Mei PlasticVrij aanpakt!
© Netwerk Bewust Verbruiken

De zelfgemaakte Limonade van Inez

Inez: "De kreet mei plasticvrij roept bij mij een acuut schuldgevoel op over alles in mijn keuken waar plastic rond zit. Botervlootje, kaas, hummus, yoghurt, pindanoten, muesli, rozijnen, rijst, melk, koekjes, … ja, zelfs de biologische komkommer in mijn frigo is vacuüm verpakt! Als ik voorbij de initiële paniek van ‘ik ben totaal niet goed bezig!’ geraak, merk ik dat ik op sommige punten toch ook niet echt slécht bezig ben. Zo komt er bij mij geen frisdrank binnen in plastic, maar haal ik af en toe enkele bakken bruiswater in glazen flessen in huis. Die pimp ik met smaakjes. Ik heb onlangs trouwens iets nieuws ontdekt; thee laten afkoelen geeft lekkere limonade! Ik maak af en toe thee van verse gember, verse kurkuma en citroen. Als je dit laat afkoelen, krijg je een overheerlijke ice-tea. En ik heb altijd een drinkfles met water bij me, zodat ik nergens onderweg drank in wegwerpverpakking moet kopen."

"Broodzakken recycleren helpt me ook bij het voorkomen van plastieken zakjes en verpakkingen. Ik haal elke week mijn biologische groenten bij onze zelfoogstboerderij. Daar dienen die zakjes prima voor de geplukte radijzen, sla, spinazie of boontjes. Bovendien kunnen we die zakjes ook hergebruiken bij onze lokale bakker, die 10 cent korting geeft als je zelf een zak meebrengt voor je pistolets. Dat geeft me toch een goed gevoel, om niet als marginaal bekeken te worden als ik met mijn verfrommelde papieren zakjes langskom."

Barbara maakt deo en broodbeleg

Barbara: “In de badkamer probeer ik sinds enige tijd plastic te weren. Ik gebruik herbruikbare wattenschijfjes, maak mijn deo zelf en was mijn haar sinds kort met aleppo-zeep. Vooral dat laatste is een ontdekking. Ik experimenteerde eerst met natiumbicarbonaat en azijn, daarna met shampooblokken en vervolgens met  Aleppo-zeepblok. Daarmee was ik in één keer mijn lijf en haar, je zou er zelf je tanden mee kunnen poetsen! Het is een traditionele natuurlijke zeep uit Syrië die voornamelijk uit olijfolie en laurierbesolie bestaat. Waar wachten jullie nog op?"

“Een grote uitdaging is broodbeleg. We kopen nogal eens vegetarische spreads voor op onze boterhammen maar die zijn steeds in plastic verpakt. In de biowinkel kan je ze wel kopen in glazen bokaaltjes of aan de toog met meeneembare potjes. In mei ga ik ook weer zelf aan de slag met kikkererwten voor smeuïge hummus en aubergine voor frisse mutabal. Inspiratie voor broodbeleg vind je bij Eva vzw en Velt.”

Zelf koekjes of deo maken, plasticvrij yogaën, naar de frituur met herbruikbare doosjes,... Lees hier hoe het team van Netwerk Bewust Verruiken Mei PlasticVrij aanpakt!

Plasticvrij yoga'en met Wendy

Wendy: “Veel materiaal heb je niet nodig om yoga te beoefenen. Een mat en loszittende of stretch kleding. Afhankelijk van de yogastijl die past bij jouw karakter en lichaam heb je soms nood aan blokjes, riempje en een zitkussen. Daarnaast zijn er nog allerlei accessoires maar dit zijn voor mij de essentials. Uiteraard doe ik mijn best om bij het aanschaffen van materiaal de meest eco-vriendelijke, plasticvrije opties uit te zoeken.” Lees hier alle tips van Wendy.

Eva bakt koekjes

Eva: “Mei PlasticVrij. Hoe doe je dat met 2 kleine kindjes, met supermarkten vol verpakkingen en met een liefde voor koekjes, pasta en kaas? Sinds we thuis een groenten- en fruitpakketabonnement hebben, kopen we nog zelden groenten of fruit in de supermarkt. Des te beter, want het bioaanbod zit wegens marketing ook nog eens in extra plastic. De Beescoop in onze wijk helpt dan ook wel omdat daar alles biologisch is en verpakkingen ook zo veel mogelijk vermeden kunnen worden. Maar helaas, mijn favoriete koekjes zijn daar wel te koop, volledig verpakt. Dus wat ga ik dan doen in mei? Op dieet of zelf koekjes bakken? Aan zelf pasta maken ga ik niet beginnen, dus dan maar beter langs een verpakkingsvrije winkel zoals de Belgomarkt met een eigen bokaal. Kaas kan ik ook gewoon halen op de markt met een bijenwasdoek. Zero waste hangt in de lucht en nu bakken maar!”

Sofie gaat naar de frituur met herbruikbare doosjes

Sofie: “Mijn collega’s zijn duidelijk fan van zelf de handen uit de mouwen steken in de keuken. Ik blijf liever zo ver mogelijk weg uit de keuken. Af en toe biedt de frituur mij redding, maar helaas is dit Belgisch pareltje het walhalla van plastic. Daarom ga ik af en toe naar de frituur met mijn eigen herbruikbare doosjes. In het begin keek de man van de frituur mij heel vreemd aan, maar ondertussen zijn ze het al gewoon om frieten, sausjes en veggie bicky’s in een herbruikbaar doosje te steken! (Als er maar nooit een campagne Mei FrietVrij komt!)”

 

Doe ook mee op www.meiplasticvrij.be!

 

Lees meer: