Nintendo Switch–consoles: te rap kapot?

Nintendo Switch–consoles: te rap kapot?

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 20/02/2020
Heb jij een Nintendo Switch spelconsole in huis? Heb je zoals vele andere gamers defecten aan het toestel? Meld het via terapkapot.be van Test Aankoop! Op het Repair&Share Fest 28 maart zorgt Test Aankoop voor gratis herstellingen.

Onder de noemer 'Time to switch voor Nintendo' legt consumentenorganisatie Test Aankoop de Japanse gameproducent Nintendo het vuur aan de schenen. Reden? De Nintendo spelconsole ‘Switch’ wordt te snel na aankoop onbruikbaar door defecte controllers; de herstelling of vervanging onder garantie wordt te vaak geweigerd. Daardoor worden gamers verplicht om tegen een hoge kost te vernieuwen. Voor Test Aankoop is die praktijk onaanvaardbaar, daarom stelde Test Aankoop Nintendo in gebreke met de oproep om alle getroffen consumenten gratis herstel of vervanging te bieden. 

BRON: TEST AANKOOP

Wat is er aan de hand met de Switch?

In 2017 bracht Nintendo de ‘Switch’ op de markt ; met 300 000 verkochte exemplaren, een commercieel schot in de roos. Echter : de geleverde kwaliteit is ondermaats. Vooral de bijgeleverde controllers gaan erg snel stuk en dwingen de consument tot herstel of vervanging tegen een hoge kost. Het probleem kenmerkt zich door het feit dat de figuren op het scherm een eigen leven beginnen leiden en bewegen zonder dat de joysticks zelf gemanipuleerd worden door de gebruiker. Zelda, Mario of Donkey Kong lopen met andere woorden over het scherm zonder dat de gamer de controller aanraakt. Op het internet is dit fenomeen onder gamers gekend als de ‘Joy-Con Drift’. De Franse verbruikersorganisatie, ‘Que Choisir’, ontving zelfs al 7000 klachten van gamers wiens Nintendo Switch onbruikbaar was geworden door het probleem.

Geen transparantie

In België kwam Nintendo alleen maar tussen via herstel of vervanging voor problemen die zich in het eerste jaar na aankoop voordeden. Nadien moest de gamer zo’n 54 euro ophoesten voor één nieuwe Joy-Con en zo’n 80 tot 85 euro voor twee exemplaren. Bij een onafhankelijke hersteller kan de reparatie worden gedaan voor om en bij de 25 euro. Onaanvaardbaar voor Test Aankoop. “Nu het probleem van de vervroegde veroudering van producten brandend actueel is, is de houding van Nintendo niet te verantwoorden”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. Op de ingebrekestelling van Test Aankoop reageerde Nintendo te bekijken om de garantie voor de Switch-consoles uit te breiden van 12 tot 24 maanden maar ondertussen gebeuren de herstellingen of vervangingen eerder officieus en ad hoc. Test Aankoop vraagt Nintendo openlijk te communiceren over deze fabricagefout en alle toestellen gratis te herstellen of te vervangen. De verbruikersorganisatie onderstreept verder dat consumenten steeds recht hebben om twee jaar garantie af te dwingen bij de verkoper.

Te Rap Kapot

Hersteller ter beschikking van consumenten met kapotte Nintendo Switch-console op Repair&Share Fest 28 maart

Test Aankoop roept consumenten op hun defecte Switch-consoles te melden via zijn website ‘Te Rap Kapot’ (www.terapkapot.be), een meldpunt dat in 2016 werd opgericht om producten op te sporen die vroegtijdig verouderen. Tot op vandaag werden al meer dan 9000 meldingen gedaan op dit meldpunt dat ook de financiële steun heeft gekregen van de Europese Commissie in het kader van het PROMPT-project. Verschillende andere Europese landen hebben sindsdien zelf een meldpunt opgezet naar het voorbeeld van Test Aankoop.

De consumentenorganisatie stelt ook een hersteller ter beschikking van consumenten met een kapotte Nintendo Switch – console op het Repair&Share Fest te Leuven op 28 maart