Oeps, mijn geld leeft!

Stel: je hebt een hart voor duurzaamheid. Je isoleert je dak, koopt FairTrade producten… Maar wat doet je geld ondertussen? FairFin bracht in kaart welke van de banken actief in België investeren in bedrijven met een zeer slechte reputatie op vlak van respect voor milieu en/of mensenrechten.
Slachtoffers van het Rana Plaza drama
Slachtoffers van het Rana Plaza drama. Copyright: LeFlic17images/ChrisGravett

Een voorbeeld. LPP is een Poolse textielfabrikant die verkoopt aan meer dan 700 Poolse kledingwinkels onder merken als Reserved, Cropp, House en Mohito. LPP produceert 19% van haar producten in Bangladesh. LPP was betrokken bij het Rana Plaza drama in 2013, waarbij 1127 arbeiders omkwamen en meer dan 2000 mensen gewond raakten. Het management van LPP heeft de slachtoffers noch hun families enige tegemoetkoming of compensatie aangeboden. De vice-voorzitter van LPP zei dat hij zich niet schuldig voelde over het Rana Plaza drama en dat er daarom geen nood was er op enige manier verantwoordelijkheid in op te nemen. Zowel ING als KBC investeerden in LPP.

Banken houden hun schadelijke investeringen liever geheim. Meer nog, ze blazen hoog van de toren over hun duurzame principes. Met de online tool Mind the Map van FairFin kun je zelf kijken waar je bank echt in investeert.

Gevechtsvliegtuigen en raketten

Nog eentje. BAE Systems is een van ’s wereld grootste wapenproducenten. Het bedrijf maakt gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen, tanks, bewapende voertuigen, schietsystemen, raketten en munitie. BAE bedient klanten – waarvan 95% militair – in meer dan honderd landen. Hun voornaamste afzetmarkt echter, is Saoedi-Arabië. Zo leverden ze de bewapende voertuigen waarmee Saoedi-Arabië in maart 2011 Bahrain binnenviel. ING, BNP Paribas, Deutsche Bank, KBC en Belfius investeerden de afgelopen jaren allemaal in BAE Systems.

28.000 euro naar natuurgebied, 280 miljoen euro naar ontbossing

Banken houden hun schadelijke investeringen liever geheim. Meer nog, ze blazen hoog van de toren over hun duurzame principes. BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld, verzekerde de bewuste ex-Krekelspaarders onlangs dat “BNP Paribas Fortis strikte richtlijnen [hanteert] voor activiteiten in en met sectoren zoals palmolie, houtpulp, de productie van elektriciteit uit steenkool, de mijnbouw en de bewapening.“ De groep BNP Paribas investeert ondertussen meer dan 6 miljard in schadelijke mijnbouw en 187 miljoen in controversiële wapenproducenten. Terwijl BNP Paribas Fortis stoeft over de 28.000 euro die ze in Belgisch natuurgebied heeft gestoken, investeert BNP Paribas 280.000.000 euro in Bolloré, een bedrijf dat in Indonesië en Cambodja enorme oppervlakten bos omkapt voor palmolieplantages.

Ontdek hier waarin jouw bank investeert

Met de online tool Mind the Map van FairFin kun je zelf kijken waar je bank echt in investeert. FairFin gebruikte hiervoor het onderzoek Dirty Profits en vergeleek op basis hiervan ook het risico op schadelijke investeringen bij negen banken (BNP, ING, Deutsche Bank, KBC, Belfius, Argenta, VDK, Van Lanschot en Triodos).

Actie: vraag je bank om een proper beleid!

Verontwaardigd? Samen kunnen we banken op haar verantwoordelijkheid wijzen! Een bank bestaat slechts bij gratie van haar spaarders. Die invloed moeten we benutten. FairFin heeft een brief opgesteld voor een aantal banken (Deutsche Bank, ING, BNP Paribas Fortis, KBC) waarin we hun vragen om een proper beleid dat schadelijke investeringen uitsluit. Hoe meer klanten die brief ondertekenen, hoe groter de impact. Doe mee en vraag je bank om een proper beleid!