Ontdek jouw kledingstijl met Yana Gaevskaya

Ontdek jouw kledingstijl met Yana Gaevskaya

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 24/04/2017
24 april is Fashion Revolution Day! Yana Gaevskaya gaat met jou op zoek naar je persoonlijke kledingstijl. Zo kies je enkel nog de stukken die echt bij jou passen. Geen miskopen meer en enkel nog waardevolle stukken die samen met jou oud worden. "Als je een winkel binnenstapt en alles mooi vindt, dan heb je waarschijnlijk je eigen stijl nog niet gevonden", zegt Yana.
© Yana Gaevskaya

“Nu krijgen we de boodschap 'Als je ongelukkig bent en je leeg voelt, ga dan winkelen', want winkelen zou ons gelukkig maken. Maar dat is niet zo, na het shoppen voel je je opnieuw zoals voorheen. Ik vind het belangrijk om, zoals vroeger, een goede relatie te hebben met mijn kledingstukken. Een stuk dat je met de hand wast, zorg voor draagt en met plezier draagt, is altijd een goede investering", zegt styliste Yana Gaevskaya.

Als je een winkel binnenstapt en alles mooi vindt, dan heb je waarschijnlijk je eigen stijl nog niet gevonden

Wie ben ik?

Yana: “Als je een winkel binnenstapt en alles mooi vindt, dan heb je waarschijnlijk je eigen stijl nog niet gevonden. Een tip om die te vinden is een mapje aanmaken op Pinterest met alle kledingstijlen die je mooi vindt. Nadien neem je foto’s van je eigen outfits. Zo ontdek je of dit overeenkomt en of je eigenlijk wel draagt wat je graag ziet. In het begin is het een denkoefening, geen doe-oefening. Denk ook eens na: Stel je hebt 100€: hoe ga je die besteden?”

“Als je iets nieuws koopt, moet het passen in jouw levensstijl, comfortabel aanvoelen en je moet je zelfzeker voelen. Dan pas kan je een stuk duurzaam noemen, want je gaat het vaak dragen. Ik vertrek altijd vanuit de vraag ‘Wie ben ik en waar sta ik voor?’. Drie aspecten zijn volgens mij belangrijk bij het ontwikkelen van een persoonlijke stijl: het moet esthetisch zijn (kleuren, materiaal,...), passen bij jouw levensstijl (creatief, praktisch,...) en passen bij jouw figuur (word ik er mooier van? voel ik mij beter?).”

Enkele tips voor als je dan effectief in de winkel staat:

  • Je moet je comfortabel voelen. Zit het gemakkelijk? = Voel ik het niet zitten?
  • Heb je de stukken nodig? Denk aan jouw behoeften in de winkel en volg niet zomaar de nieuwe trends.
  • Zijn de stukken die ik koop combineerbaar met wat ik al heb? Ik raad altijd aan om een stuk te kopen dat je met minstens 3 items uit je kleerkast kan combineren.
  • Kan je het zowel overdag als ’s avonds dragen? Bijvoorbeeld overdag een kleedje met sneakers en een los pulletje erover, en ’s avonds met hakken.
  • Vervang tijdens jouw shoppingroutine 20% van de winkels die je bezoekt door winkels die duurzame kledij verkopen. Ga binnen en neem eens een kijkje. Als je bijvoorbeeld altijd een jeans met een t-shirt draagt, kan het nuttig zijn om een goed duurzaam exemplaar te hebben.
  • Je voelt je goed en zelfzeker, je staat er rechter door, je ziet er jong, fris en uitgeslapen uit.
  • Let op de materialen: een blouse van zijde of polyester is een groot verschil. Je wil niet enkel bloesjes uit polyester waarin je alleen maar zweet in de zomer. Je hebt ook natuurlijke stoffen nodig.

Tips van Yana

Heb je geen idee in welke winkels je duurzame kledij kan vinden? Yana organiseert wandelingen in Gent (binnenkort ook in Brussel en Antwerpen) en neemt je mee naar alle hot spots voor duurzame kledij. Daarbij helpt ze je ook met persoonlijk stijladvies. Ook bedrijven en winkels kunnen Yana contacteren voor advies rond collecties, stijl op het werk, retail beleving,...

Deel jouw ervaring

  1. Wat zou je enorm helpen om minder foute dingen te kopen?
  2. Bewust leven klinkt goed, maar wat zijn je grootste obstakels bij het vinden, kopen van duurzame kledij?
  3. Wat zou je helpen om bewuster om te gaan met je kleding?

- Stuur jouw antwoorden door naar Yana. Heb je zelf een idee en wil je dit graag delen, mail dan naar femme@yanagaevskaya.com en maak kans om een stijlconcept te winnen -

 

-femmeconcepts.com-

© Yana Gaevskaya