Ontspullen doe je zo

Ontspullen doe je zo

Eva van Velzen
geschreven door Eva van Velzen laatst aangepast op 29/04/2016
Volgens James Wallman kunnen we beter onze tijd en geld investeren in het verzamelen van ervaringen dan in het verzamelen van spullen. Hij schreef er een boek over, en was in maart 2016 in The School of Life in Antwerpen voor een masterclass ‘ontspullen’. Daar was ik ook bij, met onze twaalf weken oude zoon, die nu al een dierentuin aan knuffels en indrukwekkende boekencollectie heeft kunnen aanleggen.
ontspullen ontrommelen

De kleine is nog geen drie maanden oud, maar heeft nu al massa's spullen en kleren gekregen. Dat belooft wat voor de komende jaren. Ik moet Wallmans boek nog lezen, maar zijn lezing heeft me alvast geïnspireerd.

De tips van Wallman die me bij zijn gebleven

  • Ontdoe jezelf van het schuldgevoel dat je aan een ding hangt. Dat shirt dat je ooit hebt gekocht mag gewoon in de ‘weg-mand’. Iedereen schaft wel eens iets aan dat uiteindelijk niet helemaal van toepassing blijkt te zijn. No big deal, dus bevrijd jezelf van het ding en je schuldgevoel. Voilà, easy peasy.
  • Onderscheid je spullen in categorieën en organiseer per categorie een opruimmoment waarbij je drie ‘manden’ maakt: blijven – weg – misschien. Spreek dan af tot wanneer je de 'misschien-mand' laat staan (bijvoorbeeld een maand) en als je na een maand nog niets uit de 'misschien-mand' hebt gepakt kunnen deze spullen ook weg.
  • Blijf vooral geld uitgeven, maar dan ook vooral aan ervaringen. Daarbij kan je een spelletje toepassen: op het moment dat je twijfelt over de uitgave aan een paar nieuwe schoenen voor x euro, zeg dat tegen jezelf: 'Nee ik doe het niet en ga hetzelfde bedrag uitgeven aan een ervaring'. En dan ook echt doen! 

Voor de dankbare vinder

Ok, ontspullen klinkt dus vrij makkelijk, maar wat doe je dan met de spullen die je al dan niet met of zonder schuldgevoel weg gaat doen? Bijvoorbeeld:

  • Breng ze naar de Kringwinkel.
  • Verkoop ze op een plaatselijke rommelmarkt (en doneer de opbrengst aan een goed doel bijvoorbeeld).
  • Maak er mooie foto’s van en zet ze op een tweedehandssite (al dan niet te koop – gratis ophalen kan ook).
  • Geef ze aan vrienden of familie (door sommigen ook juist afgeraden omdat je dan juist die personen weer met een schuldgevoel opzadelt als zij willen ontspullen).
  • Voor kleren: organiseer een kledingruil. Gevaar is wel dat je meer kleren terughaalt dan wegdoet.

Ja! Naar zee!

Ons zoontje zal voorlopig nog niet kunnen ontspullen. Maar er bestaat wel een reële kans dat de spullenhoop van ons kind behoorlijk zal vergroten. Op mijn vraag ‘hoe laat je mensen subtiel weten dat cadeaus misschien niet altijd in materie hoeven te komen, stelde Wallman voor om het kind (zodra hij kan) te laten kiezen: ‘wil je het kasteel van opa en oma of een dagje naar de zee?’ En nu maar hopen dat hij de zee zal kiezen…