Onze top 10 to do's tijdens de Gentse Feesten

Onze top 10 to do's tijdens de Gentse Feesten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/07/2018
Van vrijdag 13 juli tot zondag 22 juli zijn de Gentse Feesten weer in't land! De stad Gent wordt voor 10 dagen opnieuw ondergedompeld in een onvermoeibare sfeer van muziek, feest, theater, eetkraampjes, debatten, wandelingen,... We sommen voor jou 10 to do's op voor deze editie:
© Stijn Debrouwere (via Flickr)

1. Fototentoonstelling “Ilnamiqui. Culturen in de greep van klimaatverandering”

Climate trackers, een groep klimaatactivisten, trok de wereld rond en maakte beelden van veranderende en verdwijnende culturen onder impuls van klimaatveranderingen. Schitterende beelden, indringende beelden, zo van die beelden die je doen nadenken. Elke dag vanaf 16u bij het Masereelfonds (Sint-Jansvest 7). Meer info.

2. Fietstocht in't Groen

'Tegenwoordig springt alleman op de velo', dus kiest deze gids voor een tochtje langs zowel oude als nieuwe parken en groene plekjes van Gent, om te eindigen bij een heuse “Groenbar” in het Prinsenhof (drankje niet in de prijs inbegrepen). Let op: wel je eigen fiets meebrengen! Wanneer? Op zaterdag 14 juli. 8 euro. Meer info.

3. Pimp Yo Dress

Breng een eigen kledingstuk mee en laat je pimpen. Geen retouches. Ontwerpsters Eva Eyskens en Céline De Backer laten schaar, naaimachine en inspiratie de vije loop. Zeker weten dat er op de hele Gentse Feesten niemand met dezelfde outfit rondloopt als jij! Wanneer? Zaterdag 14 juli van 11u tot 17u30. Meer info.

4. Tweedehands boekenmarkt

Op zondag 15 juli kan je tussen 10u en 16u terecht aan de ajuinlei voor de traditionele tweedehands boekenmarkt. Meer info.

5. Ciné Privé: kijk klimaatvluchtelingen in de ogen

In deze korte documentaire krijgen we verhalen te horen van mensen die omwille van klimaatveranderingen gedwongen waren te migreren. Ze delen hun liefde voor wat ooit hun thuis was, de pijn van het verlies en de moeilijke zoektocht naar een plaats om een nieuw leven te beginnen. Wanneer? o.a. zaterdag 14 juli om 16u in De Centrale. Meer info

7. Burgemeestersdebat: kunnen steden de wereld redden?

Gentse Feestendebat over stedelijkheid, sociale ongelijkheid en diversiteit. Met: Daniel Termont, burgemeester Gent, Eric Corijn, stadssubsidies VUB, oprichter Cosmopolis, Rik Pinxten, Emeritus gewoon hoogleraar Antropologie van Religies aan de UGent. Zaterdag 14 juli van 14u tot 18u. Meer info.

8. Biomarkt

Kom je op zondag met de trein of bus naar de Gentse Feesten? Passeer dan zeker eens langs de biomarkt aan het Gent-Sint-Pieters station. Je vindt er heerlijke bio groentjes, fruit, brood, kaas,... vers van bij de boer. Meer info.

9. Gents groene long: de Gentbrugse Meersen met bezoek aan de zelfoogstboederij

De groene long van de Gentbrugse Meersen omvangt 240 hectaren, geprangd tussen de Gentbrugse woonwijken en de statige Schelde. Het is een van de parels van de Gentse stadsplanning en heeft verschillende functies. Een recreatieve functie voor de stadsbewoners maar ook een ecologische functie, met weiden en bossen waarin dieren van allerlei pluimage zich thuis kunnen voelen. Ontdek het domein in een wandeltocht van een tweetal uur met een gids, die de Gentbrugse Meersen kent als haar broekzak. Ze zal uw groep inwijden in de verschillende functies van de Gentbrugse Meersen, maar zal u ook een boeiende geschiedenis schetsen van de oude bewoners van het gebied, zoals de kloosterzusters van de Rijke Klaren en de eerste bewoners van het nabijgelegen Kasteel Coninxdonk met bijbehorende boerderij (nu een zelfoogstboerderij). Met verder ook het Vredesmonument en het Geboortebos. Wanneer? Op vrijdag 13 juli van 14u tot 16u, 8€. Meer info.

10. Wandeling: Gent een klimaatrobuuste stad?

Ook Gent moet zich voorbereiden op de klimaatverandering. Een gids van Gents Milieufront neemt je mee op een wandeling langsheen klimaatprojecten in de stad. Wat kan Gent doen om de klimaatverandering tegen te gaan? Wanneer? Zondag 15 juli van 14u tot 16u. Max. 20 deelnemers. Meer info en online inschrijven.

 

Extra weetjes:

  • In 2018 gaat de stad Gent voluit voor afvalarme feesten. In de feestzone geldt vanaf dit jaar een verbod op wegwerpbekers, deze worden vervangen door herbruikbare bekers.
  • De stad moedigt zoveel mogelijk feestvierders aan om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te komen.
  • Bekijk het hele feestenprogramma op www.gentsefeesten.be.

 

 

Lees meer zomerartikels: