Organiseer een Repair Café

Organiseer een Repair Café

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 06/11/2018
Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kleding tot elektro, meubels, fietsen, computers, gebruiksvoorwerpen,... Wil je graag zelf een Repair Café organiseren, met een groep vrijwilligers, jouw vereniging, de gemeente,...? Kijk hier hoe je van start gaat:
  1. Organiseer een Repair Café
  2. Maak je Repair Café bekend
  3. Word lid van het netwerk Repair Cafés
  4. Trefdag Repair Cafés Vlaanderen 2017
  5. Succes van Repair Cafés

1. Organiseer een Repair Café

Repair Cafés zijn er nooit genoeg! Aarzel niet om er zelf een te organiseren. Is het je eerste keer? Dan kan een opstartpakket handig zijn. Je kan dit bestellen via de internationale website repaircafe.org (let wel: bestel de Belgische versie). Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een Repair Café organiseert, en wat je daarvoor nodig hebt:

  • Welk materiaal heb je nodig voor de verschillende tafels: elektrische apparaten, kleding, meubels en gebruiksvoorwerpen zonder snoer, fietsen, computers,...
  • Veiligheid, verzekering en aansprakelijkheid
  • Financiering
  • Communicatie- en promomateriaal
  • Draaiboek

2. Maak je Repair Café bekend

Wil je een breed publiek bereiken? Registreer dan zeker ook op deze websites:

3. Word lid van het Netwerk Repair Cafés

Als organisator van een Repair Café kan je lid worden van het Netwerk Repair Cafés Vlaanderen van Netwerk Bewust Verbruiken. Je ontvangt onze nieuwsbrief, wordt uitgenodigd voor events, komt in contact met andere Repair Cafés, en kan meewerken aan de uitbouw van het Netwerk. Stuur een mail naar inez@bewustverbruiken.be voor meer informatie.

5. Succes van Repair Cafés

De Repair Cafés zijn een succes. Overal in Vlaanderen organiseren vrijwilligers Repair Cafés. Repair Cafés zijn herstelbijeenkomsten. Het eerste Repair Café vond plaats in 2012, sindsdien groeide het uit tot een fenomeen. In een mum van tijd gingen tal van geïnteresseerden aan de slag in heel Vlaanderen. Het merk Repair Café is afkomstig uit Nederland. Netwerk Bewust Verbruiken ging in Vlaanderen aan de slag met het concept.