Over Wij Repareren

Over Wij Repareren

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/10/2018
Een nieuw toestel kopen of het kapotte repareren? De repareerbeweging is in opmars. Steeds meer wordt ervoor gekozen om kapotte toestellen te herstellen. Op Wij Repareren vind je allerlei tips & tricks.
  1. Repareren: ga zelf aan de slag
  2. Repair Cafés
  3. Lokale reparateurs
  4. Workshops
  5. Circulaire economie

1. Repareren: ga zelf aan de slag

Repareren leek even overbodig te zijn. Is jouw televisie kapot? Dan is het vaak goedkoper om een nieuw toestel te kopen dan om het kapotte te laten herstellen. Gevolg: massa's toestellen belanden na enkele jaren gebruik al op de afvalberg. In een circulaire economie is dat juist niet de bedoeling.

De repareerbeweging groeit! De waardering voor mensen met praktische kennis en skills rond het repareren keert zienderogen terug

Repareren is terug! De waardering voor mensen met praktische kennis en skills rond het repareren keert zienderogen terug. Technische ervaring, kennis van materialen en producten, en handig zijn met gereedschappen is steeds belangrijker. Deze vaardigheden dragen bij tot een meer duurzame samenleving.

Ga zelf aan de slag:

Repair & Share Fest 2017

Op zaterdag 18 november organiseert Netwerk Bewust Verbruiken het Repair & Share Fest in Gent, een feest van repareren, maken en delen. Kom naar het Repair Café XXL, geefplein, aanstekelijke babbels en workshops op een unieke locatie in Gent!Netwerk 

2. Repair Café

Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,...  Bezoekers nemen kapotte spullen mee en krijgen hulp/advies van deskundige vrijwilligers. Zo valt er altijd wel wat te leren. Repair Cafés brengen het herstellen op een hedendaagse manier weer in de samenleving. Het is de ideale manier om bij te leren over de milieu-impact van afval en om stil te staan bij wat nog repareerbaar is.

De Repair Cafés zijn een succes. De Repair Café-beweging is gestart in Nederland. Netwerk Bewust Verbruiken ging in Vlaanderen aan de slag met het concept. Drie jaar later werden al meer dan 150 Repair Cafés georganiseerd in heel Vlaanderen. Momenteel gaat Netwerk Bewust Verbruiken op zoek naar een overkoepelende structuur voor Repair Cafés in Vlaanderen, dankzij een subsidie van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.

Ga zelf aan de slag:

Trefdag Repair Cafés Vlaanderen 2017

Op zaterdag 18 november organiseert Netwerk Bewust Verbruiken de jaarlijkse trefdag voor Repair Cafés in Vlaanderen, dé bijeenkomst voor Repair Café-vrijwilligers uit alle uithoeken van het land. Ontmoet reparateurs en creatievelingen uit heel Vlaanderen, ontdek hoe je jouw Repair Café nog beter kan doen werken en geef mee vorm aan de repareerbeweging van de toekomst!

3. Lokale reparateurs

Professionele kleding-, schoenen- en fietsherstellers nemen gelukkig nog steeds een belangrijke plek in veel gemeenten en steden. Deze herstellers hebben een ambacht geleerd en hun beroep gemaakt om dat wat er al is te repareren of in goede staat te houden. Waarom dus de lokale economie niet ondersteunen en die fijne broek laten herstellen door een lokale ondernemer?

4. Repareer in een workshop of avondopleiding

5. Circulaire economie

Verschillende organisaties en overheden timmeren hard aan de weg naar een circulaire samenleving. Daarin wordt gekeken naar herbruikbaarheid van producten en het maximaal benutten van grondstoffen. Het doel is om zo weinig mogelijk waardeverlies van producten en grondstoffen te hebben. Met andere woorden: niets mag verloren gaan. Het repareren van kapotte toestellen past perfect binnen deze circulaire gedachte. Zo verleng je de levensduur van het toestel, en belandt het minder snel op de afvalberg.