Recht op repareren: nu ook in de theaterzaal

Recht op repareren: nu ook in de theaterzaal

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 02/04/2019
Jo Buelens van Repair Café Grimbergen brengt de boodschap van de internationale repairbeweging naar de theaterzaal

Spullen die lang meegaan en makkelijk te herstellen zijn: als je circulair denkt, is dat een evidentie. Helaas worden heel wat spullen vandaag echter zo geproduceerd dat ze snel kapot gaan en moeilijk te repareren zijn. Vaak hebben spullen een onmisbaar onderdeel dat de toets van duurzaamheid niet doorstaat, een rits die kapot gaat, een aan/uit-knop die plots niet meer werkt, ...

In verschillende Europese landen staan organisaties en burgers op de barricaden voor het Recht op Repareren. Jo Buelens van Repair Café Grimbergen is één van hen. Met 'Recht op Reparatie' brengt hij de repairbeweging naar de theaterzaal. Hij vertelt met de nodige humor en heel wat concrete voorbeelden over de groei van de repairbeweging, welke weerstand de repairbeweging voelt en waarom repareerbaarheid niet meteen de veiligheid van producten of de winst van bedrijven in het gedrang zal brengen. Hij legt ook uit wat wij daar als gewone burger en consument aan kunnen doen.

Op 4 mei 2019 vertelt Jo Buelens zijn verhaal 'Recht op Reparatie' op de Maker Faire Gent, dat is "doe-het-zelf kermis waar alles kan én mag", een "toonmoment voor creativiteit en vindingrijkheid met de coolste projecten en ideeën van het moment". Daar kun je workshops doen en lezingen volgen. De bezieler van de Maker Faire Gent is comedian en maker Henk Rijckaert. 

Eerder was 'Recht op Reparatie' te zien in CC Strombeek op initiatief van de Gemeente Grimbergen, Greenbergen, Repair Café Grimbergen, CC Strombeek en Netwerk Bewust Verbruiken.