Tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken

Tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 23/05/2016
Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, heeft het startschot gegeven voor de campagne 2020pesticidevrij. Tegen 2020 wil de vereniging alle pesticiden uit de winkelrekken in Vlaanderen en Nederland, zodat particulieren ze niet meer kunnen kopen.

Iedereen die al pesticidevrij tuiniert, kan via www.2020pesticidevrij.nu een tuinbordje met de slogan ‘Ik tuinier met respect voor plant en dier’ aanvragen en zo zijn gezonde tuin in the picture plaatsen.

“We lanceren de campagne bewust een dag voor de Europese Commissie al dan niet een verlenging geeft aan glyfosaat, de actieve stof in pesticiden zoals RoundUp”, zegt campagnecoördinator Barbara Creemers. “Voor ons is het duidelijk: pesticiden zijn niet alleen schadelijk voor mens, dier en milieu, maar gewoonweg overbodig in je tuin.”

Hormoonverstorend, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen,...

“Onderzoeken bewijzen de schadelijke effecten van pesticiden”, zegt expert pesticiden bij Velt Geert Gommers. “Daarom kunnen we niet anders dan campagne voeren. Er zijn de hormoonverstorende effecten, die pesticiden rechtstreeks in verband brengen met obesitas, lager IQ, verminderde vruchtbaarheid bij de man en zelfs autisme." Ook om residu’s van pesticiden in voeding kunnen we niet langer heen. "We vinden daar ook steeds meer verschillende restanten van pesticiden terug. Tel daarbij de belastende effecten van pesticiden op ons milieu en je ziet waarom we zo verontwaardigd zijn." Je weet waar je pesticiden spuit, maar niet waar ze overal terechtkomen. "Zo worden er in onze beken en rivieren gemiddeld tien verschillende pesticideresidu’s gevonden. We stellen ons daarenboven vragen over de vaak erg moeilijke instructies op verpakkingen van pesticiden. Cijfers van de Universiteit Gent tot slot tonen aan dat 30% van de ondervraagde particuliere pesticidegebruikers resten en spoelwater van pesticiden gewoon door de gootsteen weggooien, wat een gigantisch vervuilend effect heeft op ons grondwater.”

Grootste ecologische tuin van Europa

Daarom wil Velt mensen bewustmaken van de problemen rond pesticiden en tips geven over hoe je pesticidevrij kan tuinieren. “Velt toont al meer dan veertig jaar hoe het anders kan en helpt graag mensen die vragen hebben over de ecologische bestrijding van onkruiden en ongewenste belagers, maar willen vooral ook preventieve tips meegeven,” zegt Barbara. “We willen bovendien de pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland in kaart brengen via onze website www.2020pesticidevrij.nu en die zien groeien de komende vijf jaar. Noem het gerust de grootste ecologische tuin van Europa. Iedereen die al pesticidevrij tuiniert, kan via www.2020pesticidevrij.nu een tuinbordje met de slogan ‘Ik tuinier met respect voor plant en dier’ aanvragen en zo zijn gezonde tuin in the picture plaatsen.”