Tips om de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf te verminderen

Tips om de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf te verminderen

placeholder
geschreven door Marilyn Waletlaatst aangepast op 12/07/2017
Ook op het werk kan je jouw ecologische voetafdruk verminderen. Met deze 9 eenvoudige tips verminder je de voetafdruk op de werkvloer.

De koolstofvoetafdruk is de totale uitstoot van broeikasgassen als gevolg van het maken of leveren van goederen of diensten. Het Nederlandse Compendium voor de Leefomgeving geeft in een studie aan dat 80% van de emissies vrijkomen tijdens de productie van goederen en diensten. Het restant is het resultaat van directe emissies van CO 2 (gasgebruik, auto). Daarvan leveren goederen de grootste bijdrage aan de koolstofvoetafdruk.

Het verminderen van de koolstofvoetafdruk op de werkvloer is niet alleen goed voor het milieu. Vele toepassingen besparen je ook geld wat weer in je bedrijf geïnvesteerd  kan worden. Vaak is de eerste stap zo gezet en vergt het maar een minimale inspanning. Als we allemaal een klein beetje bijdragen zal een grote stap in de goede richting worden gezet naar een duurzaam milieu. Met deze 9 tips kan je de koolstofvoetafdruk van jouw bedrijf verminderen:

1. Meten is weten

Voordat je aan de slag gaat om de koolstofvoetafdruk te verminderen is het verstandig om deze vooraf te meten, zodat je direct kan inzien of er vooruitgang wordt geboekt. Hiervoor kan je een specialist inhuren of een online tool gebruiken.

2. Minder printen

Papier maakt een groot deel uit van onze afvalstroom (ook al is het makkelijk te recycleren). Afval kan je verminderen door zo min mogelijk papier te gebruiken. Als eerste stap begin je met het niet printen van e-mails en spoor je jouw collega's hierop aan. Maak van e-mails en belangrijke bestanden back-ups en sla deze op in de cloud of op een externe harde schijf, in plaats van op papier. Mocht het toch nodig zijn om iets belangrijks te printen, print dan op milieuvriendelijk gerecycleerd papier en zorg dat je printer ingesteld is om op beide kanten te printen.

Het verminderen van de koolstofvoetafdruk op de werkvloer is niet alleen goed voor het milieu. Vele toepassingen besparen je ook geld wat weer in je bedrijf geïnvesteerd  kan worden

3. Gebruik digitale documenten

Contracten, facturen en offertes zijn allemaal mogelijk om als PDF bestand te mailen. Er is software online beschikbaar waarmee je elektronische handtekeningen op documenten zet. Veel facturatieprogramma's bieden de mogelijkheid om de factuur digitaal te zenden.

4. Doe het licht uit

Simpel, maar doeltreffend. Op het moment dat je de werkplaats verlaat doe je alle apparatuur en lichten uit. Sluit ook je computer en het scherm af. Wees voorzichtig om geen laders in het stopcontact te laten want deze verbruiken dan nog steeds energie. Het licht uitdoen bespaart niet alleen het milieu, maar bezuinigt ook op de energierekening.

5. Stap over op LED

Overweeg om over te stappen op LED lichten. Deze gaan veel langer mee, zijn zuiniger, en beter voor het milieu. LED lampen kunnen tot wel 30.000 - 50.000 uur mee voordat ze aan vervanging toe zijn. In vergelijking met een gloeilamp of halogeenlamp gebruikt een LED lamp slechts 10% van de stroom.

6. Vervoer

Stimuleer zo veel mogelijk het gebruik van het openbaar vervoer of de fiets. Uiteraard zijn de trein, tram, metro of bus niet altijd en overal beschikbaar. Bekijk dan of carpoolen een optie is.

7. Stop het ontvangen van ongewenste reclame

Ongewenste reclame is niet alleen compleet overbodig, maar ook funest voor het milieu. Het ontwikkelen, printen en bezorgen van reclame kost veel energie en papier. Meld je aan bij Postfilter zodat je zelf bepaalt welke post je ontvangt van organisaties en bedrijven waarmee je geen relatie hebt. Kies voor bepaalde sectoren of kies ervoor om helemaal geen ongevraagde reclamepost te ontvangen. Bedrijven of organisaties waarvan je wel klant bent geweest, kan je contacteren om te stoppen met het verzenden van geadresseerde reclame. Binnen 3 maanden worden deze bedrijven dan geacht te stoppen met het sturen van de post.

8. Milieubesparende promotieartikelen

Kies voor promotieartikelen die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Een voorbeeld zijn de katoenen tassen van Maxilia. Katoenen tassen kun je al vanaf kleine oplages laten bedrukken voor een voordelige prijs.

9. Recycling

Recycleer papier, plastic, blikjes, flessen en oude apparatuur. Maak een inventarisatie van alles wat gerecycleerd kan worden. Zorg ervoor dat op kantoor afvalbakken voor recycleren gemakkelijk bereikbaar zijn. Een consistente recycleerfilosofie helpt jouw bedrijf de koolstofvoetafdruk te verminderen.