Tips om te herstellen, delen, ruilen en herwaarderen

Tips om te herstellen, delen, ruilen en herwaarderen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/02/2018
Herstellen, ruilen, delen en herwaarderen wordt steeds meer populair. Festival RETOUR zet daarom deze thema's in de kijker. De organisatoren lijsten voor jou verfrissende lokale initiatieven op waarbij herstellen, ruilen, delen en herwaarderen centraal staan. Ontdek hier hun tips om zelf aan de slag te gaan:

Herstel

Gooi jij ook weleens kapotte spullen weg om nieuwe te kopen? Het kan anders! Festival RETOUR leert je waar je terecht kunt om deze spullen te (laten) herstellen. En wedden dat je ze eigenlijk gewoon zelf kan herstellen?

  • Laat je kapotte spullen herstellen in een Repair Café
    Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen, van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen en computers. Repair Cafés worden draaiende gehouden door vrijwilligers, gratis en voor niets. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee, of helpt bij een reparatie en doet inspiratie op. Vind een Repair Café in jouw buurt.
  • Leer zelf repareren
    Op het internet vind je heel wat informatie om zelf aan de slag te gaan. Via www.ifixit.com vind je gratis handleidingen om je te helpen bij het repareren van je tablet tot je scheermachine of de wandelwagen van je kinderen.
  • De makers van "Voor hetzelfde geld" gingen zelf aan de slag
    Toestellen laten herstellen is vaak duur en duurt erg lang. Waarom zou je het niet gewoon zelf doen? De makers van het tv-programma "Voor hetzelfde geld" deden de test. Hun ervaringen vind je via deze link.

Deel

Minder geld uitgeven, meer plaats in huis hebben en ondertussen je sociale leven een boost geven: dat zijn enkele voordelen van spullen delen. Wat kun je allemaal delen en hoe?

  • Geefkast
    Een geefkast is een kast waarin je spullen met elkaar kunt delen. Zet een kast in jouw bedrijf, organisatie, school of buurt waarin iedereen vrij spullen kan plaatsen en meenemen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen. Maar wat geef je dan weg? Dan kan van alles zijn: een boek, dvd, kledij, kaarsen, lamp, ... Kortom: alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die iemand anders wel kan gebruiken. Wil je zelf een geefkast installeren, maar weet je niet hoe? Vind alle informatie via www.bewustverbruiken.be.
  • Vervoer
    Je kunt in jouw buurt een autodeelsysteem opzetten of samen met je buren gebruik maken van een commerciële deelwagen. Dankzij verschillende carpoolinitiatieven kun je tegenwoordig vaak zonder eigen wagen op je bestemming geraken. www.autodelen.net/autodelen-in-mijn-buurt: autodeelmogelijkheden in jouw buurt. www.tapazz.com: je auto verhuren of de auto van je buur huren. Een fietsdeelsysteem bestaat uit publiek beschikbare fietsen die via een netwerk van onbemande hubs worden aangeboden aan abonnees. Zo zijn er in 44 NMBS-stations blue-bikes ter beschikking en ook in enkele steden is er een fietsdeelsysteem. Geen fietsdeelsysteem in je buurt? Zet samen met je buren een eigen systeem op poten! De fiets waar jouw kind is uitgegroeid is vast perfect voor de buurjongen. Of huur een fiets via een lokaal fietspunt!
  • Tweedehands kopen en verkopen
    Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om gebruikte spullen te kopen of verkopen. Ga eens langs bij je lokale kringwinkel of ga naar een lokale rommelmarkt, tweedehandsbeurs of verkoop je spullen online.
  • Pop-up Fietssalon in Peer
    Stad Peer heeft in samenwerking met het sociale tewerkstellingscentrum De Biehal een pop up voor fietsrecyclage met koffiebar geopend in het centrum van Peer. Het Fietssalon knapt oude fietsen op en verkoopt ze daarna voor het goede doel. Iedereen kan er zijn oude fiets binnenbrengen. De fietsspecialisten gebruiken de onderdelen als recyclagemateriaal of ze herstellen de oude fiets om er iemand anders blij mee te maken. Naast gerecycleerde fietsen worden er ook allerlei fietsaccessoires te koop aangeboden aan zeer gunstige prijzen. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel. 

Ruil

Ook ruilen is een leuke manier om heel wat geld en ruimte te besparen. En je maakt er ook nog iemand anders blij mee!

  • Spullen ruilen
    Hoewel het ruilen van spullen iets van alle tijden is, leeft de ruilhandel de laatste jaren weer helemaal op. Waar kun je in jouw buurt terecht voor het lenen en ruilen van spullen, kleren, boeken, ...
  • Boekenruilkast
    Het principe van een boekenruilkastje is heel eenvoudig: je kiest een boek uit het kastje en ruilt het voor een boek uit je eigen boekenkast. Misschien is je boekenkast propvol en moet je plaatsmaken voor andere boeken, of heb je een geweldig boek gelezen dat je wil delen met anderen. Is er geen boekenruilkast in jouw buurt? Start er dan zelf mee! In de lokale kringwinkel vind je vast een leuk kastje. Trommel wat buurtbewoners op om het kastje te vullen en laat de buurt weten waar het kastje staat. Zo gepiept!
  • Kledingruil
    Bij swishing-evenementen kun je kledij ruilen voor een nieuwe outfit. Het is hip, gezellig en ecologisch! Je kunt er je miskopen of kleding die nog in goede staat is ruilen. Er zijn zelfs ruilbeurzen met enkel baby- en kinderspullen. Het hoeft niet altijd groots te zijn. Waarom thuis geen kledingruil organiseren onder vrienden, familie of collega’s?

Herwaardeer

Ben je op zoek naar een nieuwe kast? Of naar nieuwe kleren om in je oude kast te stoppen? Kijk eerst eens naar wat je nog in huis hebt. Met een likje verf kun je je oude meubels omtoveren tot een uniek én goedkoop stuk. Van de oude jas van oma kun je misschien wel een hippe rok maken.

Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.

  • Søndag
    Ali en Hanna uit Hasselt duiken iedere zondag in hun atelier en geven duurzame tweedehandsspullen een frisse look. Ze verkopen de spullen op hun webshop, maar je kunt er ook zelf terecht met meubels die een make-over kunnen gebruiken. Meer info: www.sondag-label.be
  • De Herbestemmers
    Tanja en Frits hun filosofie is creatief omspringen met dat wat voorhanden is. Deze levensvisie heeft geleid tot Herbestemmers (voormalig bekend als Jonque58), waarin ze zo lokaal mogelijk op zoek gaan naar materialen die ze herbestemmen tot unieke stukken. Ze willen mensen inspireren, om zo zelf creatief na te denken over hun manier van leven! Sinds 2015 hebben ze ook een rubriek in het TV-programma "Baksteen in de maag" op VIER. Maak kennis met hun projecten via www.herbestemmers.be.
  • FabLab Genk
    Een FabLab (Fabrication Laboratory) is een creatieve werkplaats waar je gebruik kunt maken van de aanwezige computergestuurde gereedschappen (3D-printer, lasercutter, freesmachine, …) om te maken wat je nodig hebt. Meer info vind je hier.
  • Kinderkleren maken uit je eigen garderobe
    Heb jij ook een kleerkast vol spullen die je niet meer draagt? Het boek "Minimi - Naai hippe kinderkledij uit je eigen garderobe" toont hoe je bestaande kledij met schaar en draad kunt omtoveren tot een nieuwe outfit voor je kind.
  • Flagbag
    Flagbag maakt tassen van vlaggen. Stuk voor stuk unieke gadgets, omdat de basisgrondstof telkens een unieke, hergebruikte vlag is. Bovendien worden alle items lokaal gemaakt, door mensen die moeilijk een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Dat zijn dus drieduurzame vliegen in één klap! Meer info: www.flagbag.be
  • Assepoes
    Al 30 jaar geeft Assepoes in Hasselt kleding een nieuw leven. In een groot oud herenhuis aan de Bampslaan vind je een uitgebreid aanbod aan tweedehandskleding. Dames-, heren- en kinderkleding, jassen en hoeden, jeans, retro, jurken en kostuums ... voor weinig geld steek je jezelf en jouw hele gezin in het (zo goed als) nieuw. Maar Assepoes gaat ook met haar tijd mee: handmade en upcycling zijn modewoorden die zij met plezier en met kennis van zaken toepast. Dat betekent dat je bij Assepoes kleding en accessoires vindt die met de hand gemaakt zijn uit gerecycleerde materialen. Assepoes heeft ook een sociaal doel: zij werkt met vrijwilligers die onbetaald hun best doen om elke dag die mooie ideeën in de praktijk om te zetten. En er is nog meer: alle opbrengst van Assepoes gaat rechtstreeks naar haar doelstellingen: alternatieve tewerkstelling en ontwikkelingssamenwerking. Meer info: www.facebook.com/assepoeshasselt
  • Een klas vol kringwinkelschatten
    Wil jij je klaslokaal duurzaam en origineel inrichten? Met tweedehandsspullen en wat creativiteit kom je best ver. Leraar Beth struint rommelmarkten af op zoek naar spelletjes en boeken. Studente Laura tovert afval om in speelgoed. Laat je inspireren door hun topitems. Zin om op jacht te gaan? Met je Lerarenkaart krijg je tot eind september korting in meer dan 60 kringwinkels. Check hier voor de koopjes in jouw buurt.

Festival RETOUR 14 oktober - Herstellen, ruilen, delen, herwaarderen!

Op de rijk gevulde inspiratiedag op 14 oktober proef je van wat RETOUR te bieden heeft. Doe mee aan mini-workshops, luister naar interessante sprekers of laat je verrassen door creatieve toepassingen op de belevingsmarkt. Maak je eigen natuurlijke verzorgingsproducten en ontdek hoe je door meer offline te zijn intenser van het leven geniet. Leer hoe je minder afval produceert of maak muziek met wegwerpvoorwerpen. Kapotte spullen kun je laten herstellen in ons repair café. Of misschien wil je boeken of kleding ruilen? Ook kinderen kunnen naar hartenlust experimenteren. Zij kunnen onder meer een robot bouwen of een eigen zaklamp maken!

Ontdek het volledige programma en alle praktische info.

www.festivalretour.be