Verpakkingsvrij winkelen bij Lara

Verpakkingsvrij winkelen bij Lara

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 26/02/2018
Print Friendly and PDF
We komen vaak thuis van de supermarkt met een heleboel verpakkingen die meteen de vuilbak in kunnen. Bij verpakkingsvrije winkels kan je inkopen doen zonder die overbodige verpakkingen. Lara van de verpakkingsvrije winkel ‘Lara Kookt Voor U’ legt uit hoe het in z’n werk gaat: "We willen onze klanten erop attent maken (en erbij helpen) dat met een kleine inspanning al die verpakkingen van een klassieke supermarkt snel overbodig worden”.
© Lara Kookt Voor u

Lara Kookt Voor U startte als vegetarisch restaurant en evolueerde tot een verpakkingsvrije en biologische buurtwinkel. Vanwaar de keuze voor die omschakeling?

Lara: “Toen we bijna drie jaar geleden als vegetarisch restaurant begonnen, was het onze missie om zo ecologisch mogelijk te werk te gaan. Omdat onze zaak snel groeide door de toenemende interesse, was het soms moeilijk om deze visie niet uit het oog te verliezen. Een kleiner team en een persoonlijkere aanpak geeft ons de mogelijkheid om trouw te blijven aan onze voornemens. Door onze menukaart te verkleinen kan ik de winkel samen met mijn vriend runnen.”

Ik geloof dat de herbruikbare verpakking binnenkort bij de herbruikbare tas zal klaarliggen

“Een goede klassieke kruidenier heeft ook altijd een verstoog. Het enige verschil is dat er bij ons geen vlees in ligt, wel lekker huisgemaakte veganistische broodjes en een dagsoep. Op woensdag bereiden we ook een vegetarische afhaalmaaltijd. Met onze lekkere maaltijden willen we zoveel mogelijk mensen inspireren. En het is natuurlijk altijd leuk als iemand anders voor je kookt.”

Merk je dat verpakkingsvrij winkelen populair is?

“Het is duidelijk dat mensen nieuwsgierig zijn naar verpakkingsvrij winkelen en ervoor openstaan. In de praktijk is de reflex om zelf verpakkingen mee te brengen bij veel mensen nog niet aanwezig. Maar in de drie jaar dat we ondertussen open zijn, is de gewoonte van zelf een boodschappentas mee te brengen wél totaal ingeburgerd. Ik geloof dus dat ook de herbruikbare verpakking binnenkort bij de herbruikbare tas zal klaarliggen.”

Welk verhaal wil je vertellen met je winkel?

“Ons plan is van in het begin geweest om bio en veggie zo te presenteren dat iedereen zich in onze winkel thuis voelt: van de doorwinterde die-hard tot de nieuwsgierige vleeseter. Ook willen we mensen erop attent maken (en erbij helpen) dat met een kleine inspanning al die verpakkingen van een klassieke supermarkt snel overbodig worden.”

Zijn er nog drempels voor mensen om verpakkingsvrij te winkelen?

“De juiste verpakking verzamelen kan wat tijd kosten, maar eens je thuis de juiste potjes hebt liggen, is er geen hinder meer. Voor de mensen die ongepland eens binnenspringen, bieden wij bokalen met statiegeld aan. Die kan je gewoon terugbrengen zodat je enkel voor het product betaalt en niet voor de verpakking. Er zijn ook gerecycleerde papieren zakjes voor mensen die niet in de buurt wonen en voor wie bokalen terugbrengen moeilijk is.”

Iedereen moet zich thuis voelen in onze winkel: van de doorwinterde die-hard tot de nieuwsgierige vleeseter

“Wij hopen dat verpakkingsvrij winkelen in de toekomst de norm wordt. Alle beetjes helpen en wij moedigen dus alle inspaningen aan, hoe klein ook. Als ik met mijn vriend ergens ga wandelen, nemen we ook een zak mee om afval op te rapen, dan zie je pas wat er met verpakking gebeurd nadat ze slechts eenmaal is gebruikt.”

Wat verkoopt het best in een verpakkingsvrije winkel?

“Noten zijn een topverkoper: bij ons kan je gewoon een mix maken van de noten die je zelf het lekkerst vindt. Het pakje studentenhaver dat je in de supermarkt koopt, eindigt meestal toch als een zakje noten van je minst favoriete soort.”

Heb je een concrete tip voor mensen die voor de eerste keer verpakkingsvrij komen winkelen?

“Een goeie tip: plastiek potjes van bijvoorbeeld roomijs bijhouden. Ze hebben allemaal hetzelfde formaat en gewicht, dus makkelijk af te wegen en weg te zetten in de voorraadkast. Meestal passen ze zelfs in elkaar als ze leeg zijn.”

 

Breng je graag eens een bezoekje aan Lara Kookt Voor U? Surf dan zeker naar www.larakooktvooru.be of spring binnen in de Van Schoonbekestraat 158 in Antwerpen (vergeet jouw herbruikbare zakjes en potjes niet).

 

(Tekst: Sofie Vanblaere)

© Lara Kookt Voor u
Print Friendly and PDF