Volg Mathias en steun mee 'Books in boxes'

Volg Mathias en steun mee 'Books in boxes'

Christoffel Couck
geschreven door Christoffel Coucklaatst aangepast op 13/08/2015
In oktober vorig jaar hebben we op deze site een eerste artikel geschreven over de gratis mini-bibliotheekjes die we in Vlaanderen introduceren. Er zijn er intussen twintig, maar dat mag meer zijn. Daarom daagt Mathias Sercu, onze peter, Gent en omgeving uit om op het crowdfunding-platform van de stad €10.000 bijeen te sparen om 50 kastjes te kunnen realiseren.
Mathias Sercu Booksinboxes
Mathias Sercu daagt Gent uit om 50 mini-bib's bijeen te sparen.

Books in boxes wil een netwerk van gratis mini-bibliotheekjes realiseren in Vlaanderen en daarover postten we hier eerder al een eerste artikel. Sindsdien kwam er een nieuw decreet dat de gemeenten niet langer verplicht om een bibliotheek open te houden.  Er zijn al voorbeelden van gemeenten waar uitleenposten moeten sluiten, waardoor lezers langere afstanden moeten afleggen om een boek te lenen. Een netwerk van BiB-kastjes kan daar een antwoord op geven.  We willen gaan voor 500 kastjes in heel Vlaaanderen maar daar hebben we hulp voor nodig. 

Crowdfunding van stad Gent

De stad Gent heeft enkele weken geleden een crowdfunding-platform gelanceerd voor projecten die helpen om het leven aangenamer te maken in de Arteveldestad. Het gaat uit van de dienst bevolkingsparticipatie, en de bedoeling is dat iedereen met een goed idee of een leuk project (dat wel aan een aantal vereisten moet beantwoorden) geld kan inzamelen om het project te realiseren. Daarbij wordt beroep gedaan op giften van iedereen die het project genegen is, zodat het kan worden gerealiseerd van zodra het budget is gehaald.

Kant-en-klare kastjes

Het geld zal gaan naar het vervaardigen van de kastjes want sinds de opstart van ons project is gebleken dat de meeste mensen liefst een kant- en klaar kastje gebruiken. Voor het vervaardigen van de kastjes wordt beroep gedaan op werkplaatsen uit de sociale economie. Wie graag een kastje wil moet rekenen op een wachttijd van 4 tot 5 weken, maar zelf bouwen kan natuurlijk ook. Voor alle info: Booksinboxes, onder het kopje: aan de slag. 

Enthousiaste peter Mathias Sercu

Sinds begin dit jaar is Mathias Sercu peter van Books in Boxes.  Hij woont in Gent en is de ideale persoon om de stad uit te dagen om ons netwerk van 50 BiB-kastjes te realiseren. Hij heeft samen met cameraman Koen De Saeger een wervend-info-filmpje gemaakt dat je op onze crowdfunding-pagina kan bekijken (of lager op deze pagina).  "Ik zal het kastje persoonlijk komen inwijden bij de persoon die de grootste bijdrage heeft geleverd," beloofde hij. 

50 BiB-Kastjes in Gent, kan dat?

Ja.  Het zal niet gemakkelijk zijn,  €10.000 blijft een smak geld.  Maar we gaan er van uit dat, als het ergens moet lukken, dat in Gent zal zijn.  Kunnen we ook op jou rekenen?

Ga naar de crowdfunding-actie

Ook gepost in: Genoeg Reizen & vrije tijd