Wat gebeurt er met ons afgedankt elektro?

Wat gebeurt er met ons afgedankt elektro?

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 10/05/2017
Elektroafval stijgt jaarlijks met 5%. Dat kunnen we dus maar beter sorteren en recycleren! In België organiseert Recupel de inzameling en verwerking van afgedankte apparaten en lampen. Hun grootste ambitie? De afvalberg verkleinen.

Terugnameplicht

“Wie een elektrisch of elektronisch apparaat op de Belgische markt brengt, is bij Europese wet verplicht om ook de inzameling, transport en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich te nemen”, zegt Claude Detremmerie, projectmanager bij Recupel. Alles waar een snoer of stekker aan zit of op batterijen werkt, valt onder deze wet. Naar aanleiding van deze ‘aanvaardingsplicht’ (of terugnameplicht) sloegen producenten en invoerders de handen in elkaar en werd in 2001 de vzw Recupel opgericht. De filosofie van deze organisatie is de circulaire economie.

Zoals we ook hebben geleerd glas naar de glasbol te brengen, moeten gezinnen de gewoonte kweken om oud elektro binnen te brengen

Grondstoffen recycleren

“Klein elektro gerecycleerd krijgen, is minder vanzelfsprekend dan grote toestellen,” zegt Bruno Fierens, woordvoerder bij Recupel. “Kleine toestellen passen in de vuilnisbak waardoor mensen ze sneller dumpen dan grote. Spijtig genoeg gaan dan alle grondstoffen die erin verwerkt zitten verloren. Sommige toestellen kunnen bovendien ook schadelijke stoffen bevatten zoals kwik. Wanneer ze gedumpt worden bij restafval komen die sowieso in het milieu terecht.”

Wanneer de toestellen daarentegen bij een Recupel-inzamelpunt worden gedeponeerd, kunnen de verwerkte grondstoffen gerecupereerd worden om in nieuwe toestellen te gebruiken. “Meer dan 91% van de grondstoffen gaat na recyclage opnieuw naar de industrie,” weet Claude Detremmerie. Dat betekent ook dat al deze grondstoffen niet opnieuw ontgonnen moeten worden! “De recyclageketen die we ontwikkeld hebben staat nu op punt,” zegt CEO Peter Sabbe. “We moeten er samen voor zorgen dat we ze maximaal benutten. Zoals we ook hebben geleerd glas naar de glasbol te brengen, moeten gezinnen de gewoonte kweken om oud elektro binnen te brengen.”

Wat doe je met een afgedankt elektrotoestel? KVLV somt het voor je op.

 

-Lees het volledige artikel in de maart-editie van Vrouwen met vaart van de KVLV-

© Recupel