Zelf je spullen herstellen? Internet toont hoe het moet

Zelf je spullen herstellen? Internet toont hoe het moet

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 16/10/2017
Print Friendly and PDF
Is het scherm van je smartphone stuk? Gaven je kerstlichtjes de geest? Het online platform iFixit geeft stap-voor-stap instructies om kapotte voorwerpen zelf te repareren. Maak tijdens het Repair & Share Fest (18 november in Gent) kennis met de Belgische delegatie van iFixit.

Nieuwe spullen gingen nooit zo snel stuk als de laatste decennia. Dankzij internet, the cloud en sociale media was het ook nooit zo gemakkelijk om uit te vissen hoe je ze zélf weer kunt repareren. Op het online platform nl.iFixit.com vind je tienduizenden handleidingen om zelf reparaties uit te voeren, geschreven en/of gefilmd door en voor iedereen. Naast de - voornamelijk Engelstalige - tutorials bevat de site ook een blog met artikels rond de thema's E-waste, hacking en recycling. Thomas Opsomer is repair policy engineer bij iFixit en doet Europees onderzoeks- en beleidswerk rond de levensduur en repareerbaarheid van producten. Daarnaast werkt hij in Brussel als vrijwilliger voor het lokale Repair Café en de gereedschapsbibliotheek Tournevie. Thomas kan als geen ander vertellen over de groeiende repareerbeweging. Kom met hem een babbeltje slaan op de stand van iFixit / Tournevie tijdens het Repair & Share Fest. 

5 handige hacks van iFixit

Op het moment van schrijven telde iFixit 31.158 gratis handleidingen en 112.262 oplossigen voor 9190 apparaten. De meeste daarvan bevatten foto's en een uitgebreide stap-voor-stap beschrijving. Op het iFixit-Youtubekanaal kun je terecht voor knappe filmpjes. Wij selecteerden enkele nuttige filmpjes en tutorials:

 

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Ontdek hier het volledige programma

 

Print Friendly and PDF