Zonnepanelen: tips & tricks voor de aanschaf

Zonnepanelen: tips & tricks voor de aanschaf

Danielle Weber
geschreven door Danielle Weberlaatst aangepast op 01/07/2014
Print Friendly and PDF
Steeds meer mensen zetten de stap naar een duurzamer leven. Ons huis speelt hier een groot aandeel in. Een goede maatregel om je huis duurzamer te maken is door te kiezen voor zonnepanelen. Voordat je echter overgaat tot aankoop, is het verstandig om eerst op onderzoek uit te gaan. Lees hieronder handige informatie die je kan helpen bij je aankoop.
Zonnepanelen
Zonnepanelen

Polykristallijn of monokristallijn?

Het lijkt misschien logisch om voor de goedkoopste zonnepanelen te kiezen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Kies het type dat het beste bij je situatie past. Dit kan soms een duurdere soort zonnepaneel betreffen, waarmee je op termijn wel meer opbrengst kan behalen. De meest gebruikte zonnepanelen zijn polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen. Hoewel de verschillen in opbrengst tegenwoordig steeds kleiner worden, hebben de monokristallijn zonnepanelen over het algemeen een iets hogere opbrengst. Deze zijn dan ook wat duurder in aanschaf. Als je gaat kiezen tussen de twee soorten zonnepanelen, kan je de grootte van je dak meenemen in de overweging. Heb je beperkte ruimte? Dan is het verstandig om te kiezen voor monokristallijn zonnepanelen, omdat je dan met weinig ruimte toch veel energie op kunt wekken. Als je meer panelen kwijt kan, dan zou je kunnen kiezen voor de goedkopere variant: de polykristallijn zonnepanelen.

Hoeveelheid panelen?

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen is het ook belangrijk om de hoeveelheid. te bepalen Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van onder andere de volgende drie factoren:

  • Het vermogen van de zonnepanelen
  • De hoeveelheid energie die je wilt opwekken
  • De ruimte op je dak

Het vermogen van de zonnepanelen kan je zelf bepalen. Kies bijvoorbeeld van zonnepanelen met 100, 200 of 300 Wp. Hoe hoger de Wp (Wattpiek) van een zonnepaneel, hoe meer energie de zonnepaneel oplevert. De zonnepanelen met een hogere Wp zijn uiteraard ook duurder in aanschaf. Bedenk hoeveel energie je wilt opwekken met je zonnepanelen. Deze beslissing kan je maken door eerst je jaarlijkse stroomverbruik te weten.

Hoe je stroomverbruik meten?

Energieverbruik wordt gemeten in kWh (kiloWattuur). Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden met 4 personen is 4.580 kWh per jaar. Als je deze energie volledig op wilt wekken met zonnepanelen, zou dit betekenen dat je 20 zonnepanelen van elk 300 Wp vermogen nodig hebt. Je kan er ook voor kiezen om gedeeltelijk in je eigen energieverbruik te voorzien. Dan gebruik je je eigen opgewekte stroom van de zonnepanelen en vul je dit aan met de reguliere stroom van een energieleverancier. Als je volledig in je eigen energieverbruik wilt voorzien is het belangrijk dat je over de ruimte beschikt om genoeg zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen of een zonneboiler?

Andere maatregelen die je kan nemen om je huis milieuvriendelijker te maken zijn je woning goed isoleren of een zonneboiler plaatsen. Een zonneboiler gebruikt de zon namelijk om te zorgen voor warm water. Hiermee kan je besparen op je gasrekening en maak je het huis een stuk duurzamer. De zonneboiler is aangesloten op een zonnecollector op je dak. Hij heeft qua uiterlijk veel weg van een zonnepaneel, maar heeft een heel ander doel. De zonnecollector vangt de warmte van de zon op en zorgt voor warm water in de zonneboiler. Zonneboilers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zoals 50, 150 en 300 liter.

Beter dan een spaarrekening

Zonnepanelen zijn een goede investering. Ze zijn niet alleen erg duurzaam, maar ook nog eens zeer rendabel. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Met een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar, betekent dit dat je jarenlang kan profiteren van de winst die de zonnepanelen opleveren. Twijfel je over zonnepanelen? Bedenk dan dat het investeren in zonnepanelen je meer zal opleveren dan het geld op een spaarrekening te laten staan.

Print Friendly and PDF