“We moeten gaan voor beter, niet voor meer”

“We moeten gaan voor beter, niet voor meer”

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/03/2017
Met de campagne Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen van een eenvoudig en duurzaam leven in de kijker. Daarvoor gaan we op zoek naar wat eenvoudig leven betekent voor mensen. Pyschologe Hilde Christiaens getuigt: “Zet je doelen realistisch. Bij examens moet je maar 50% hebben om geslaagd te zijn. Als mensen goede voornemens maken, gaan ze vaak voor 100%”.

Hoe ervaar jij eenvoudig leven?

Hilde: "Ik ga voor beter in plaats van voor meer. Daarbij kies ik voor de essentie, zoals minder spullen hebben. Hoe en door wie werd het gemaakt, is het herstelbaar, wat wordt het nadat ik het gebruikt heb? Zo probeer ik bewuste en respectvolle keuzes te maken bij wat ik koop en doe. Bij alles wat je koopt of niét koopt, breng je een stem uit. Alles hangt natuurlijk af van het aanbod. Hier in Leuven zijn er veel opties die het leven eenvoudiger maken. Zo hebben we een verpakkingsloze winkel. Dan is het heel gemakkelijk om inkopen te doen zonder afval.”

Net zoals bij goede voornemens, is het niet gemakkelijk om doelstellingen vol te houden. Hoe houd jij zo'n eenvoudig leven vol?

Hilde: “Duurzaam leven houdt in dat je tegen de stroom ingaat. Je krijgt voortdurend prikkels die je uitnodigen om onduurzame of zelfs onnodige aankopen te doen. Als mensen dat willen veranderen, leggen ze zich vaak zeer strenge doelen op. Bij examens moet je maar 50% hebben om geslaagd te zijn. Toch beoordelen mensen hun veranderingen vaak zwart-wit en willen ze de volle 100% halen om geslaagd te zijn. Als je soms eens iets minder duurzaam doet, weegt dat niet op tegen alle positieve dingen die je al gedaan hebt. Je moet kunnen uitzoomen en kijken naar het grotere plaatje.”

Wanneer wat je doet aanvoelt als het afhandelen van een checklist, dan zit je hoofd al in de toekomst en mis je het plezier in wat je op dat moment doet

“40% van wat we doen is automatisch. Eenmaal geswitcht naar een duurzamere stap, helpt de herhaling om nieuwe gewoonten te vormen en is het eenvoudiger om dingen anders te doen. Je mag het niet doen uit dwang of uit schuldgevoel, want dan wordt het een gevecht met jezelf. Niet enkel wat je doet, maar ook hoe je het doet, is belangrijk om meer eenvoud en kwaliteit te krijgen in je leven. Zo helpt het om aandachtig en dus mindful te leven. Wanneer wat je doet aanvoelt als het afhandelen van een checklist, dan zit je hoofd al in de toekomst en mis je het plezier in wat je op dat moment doet. ”

Met Ready2Improve help je mensen op weg naar een gezonder leven en een gebalanceerde levensstijl. Wat zijn de stappen naar zo'n gezonde levensstijl?

Hilde: "Mijn collega’s werken rond gezonde voeding en beweging. Ik zet in op het psychologische aspect, waaronder stress en veerkracht. In de eerste stap laten we mensen eerlijk zijn met zichzelf. Waar gaat hun tijd naartoe en waar staan ze voor. Komt dit overeen? Ten tweede stellen we scherp en kijken we waar de persoon heen wil en wat er in de weg staat om daar te geraken. In de derde stap gaat het om gewoonten opbouwen en behouden. Wat je doet, ligt het best in de lijn met wat je belangrijk vindt."

"Er wordt tegenwoordig heel veel verwacht van mensen. Tegelijkertijd hebben we allemaal een druk leven: een job, kinderen, lange dagen,… Daarbij stellen mensen zich vaak de vraag hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Wij stellen dan kleine doelen voor aan de mensen die ze stap voor stap kunnen verwezenlijken."

Stress is van alle tijden. Is er een nood in de maatschappij om eenvoudiger te leven?

Voortdurend leven met het gaspedaal ingedrukt, komt met een kostprijs

Hilde: "Heel veel mensen kampen tegenwoordig met stress en burn-out. Dat gaat ver voorbij de eerste waarschuwingen, maar raakt een grote groep mensen. Hierop is geen eenvoudig antwoord te geven. Mensen kunnen individueel aanpassingen maken in hun leven om hun veerkracht te versterken en hun leven te vereenvoudigen. Maar ik denk dat er ook beleidsmatig veel moet veranderen. Dan spreken we zowel over een betere ruimtelijke ordening als andere arbeidsomstandigheden of systemen zoals een basisinkomen of een 30-uren week,… In het huidige systeem is er niet genoeg tijd voor de essentiële zaken, of voor ontspanning. Voortdurend leven met het gaspedaal ingedrukt, komt met een kostprijs."

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.