
Between the unsustainable extremes of overconsumption and material poverty lays fair sharing and sufficiency, which is about using ‘enough’ for humans to flourish without compromising the stability of the biosphere.
(J.H. Sprangenberg)
Hoeveel is genoeg?
Deze beleidsperiode hangen we op aan 'sufficiëntie' of de strategie van het genoeg.
Sufficiëntie betekent genoeg, voldoende, gepast. Het is niet te weinig en niet te veel. Sufficiëntie start met de vraag: wat hebben we nodig opdat iedereen een goed leven zou hebben? Een sufficiëntiestrategie streeft naar een rechtvaardige verdeling, zodat iedereen toegang heeft tot voldoende middelen om aan zijn/haar behoeftes te voldoen. Ze versterkt de positie van mensen in armoede en beperkt overconsumptie.
Binnen het transitiedenken worden verschillende strategieën onderscheiden: ‘efficiëntie’, ‘consistentie’ en ‘sufficiëntie’. Terwijl efficiëntie focust op het maximaal benutten van hulpbronnen en consistentie op de continue doorstroming van grondstoffen (geen afval meer maar een voortdurende herwaardering), focust sufficiëntie op wat mensen nodig hebben.
Een sufficiëntiestrategie op wereldschaal is gericht op een vermindering en vertraging van het grondstoffen- en energieverbruik van de geïndustrialiseerde landen. Sufficiëntie wil de vraag naar goederen en diensten in deze landen reduceren. Gezien ons huidige economisch systeem volledig gebaseerd is op een constant groeiende omzetting van grondstoffen in goederen en diensten, zal dit een ferme uitdaging vormen voor de huidige economische structuren en mechanismen en hun legitimiteit in vraag stellen.
Doelstellingen
Netwerk Bewust Verbruiken noteerde vier hoofddoelstellingen voor 2021-2025:
Agendasetting
Bewust Verbruiken vertelt een wervend verhaal om de link tussen sufficiëntie en het goede leven op de publieke agenda te krijgen.
Community van veranderaars
Netwerk Bewust Verbruiken bouwt een open community rond sufficiëntie waar veranderaars en mogelijkmakers elkaar ontmoeten.
Niche-management
Netwerk Bewust Verbruiken versterkt pioniers die toegankelijke en duurzame praktijken opzetten rond minder materiële consumptie.
Een effectieve, wendbare organisatie
Netwerk Bewust Verbruiken is een professionele, duurzame en impactvolle organisatie.
Lees meer
Benieuwd hoe we tot dit beleidsplan kwamen, of welke concrete activiteiten we de komende jaren plannen?