Projecten

Netwerk Bewust Verbruiken organiseert verschillende thematische campagnes, projecten, standenwerking en vormingen. Daarmee richten we ons voornamelijk naar volwassen consumenten. Op deze pagina vind je de lijst met lopende projecten.
Projecten Netwerk bewust Verbruiken
Repair Café, foto Elisabeth Verwaest

 

Wij Repareren

Via het stimuleren van collectieve repareer- en deelinitiatieven, maken we het voor iedereen makkelijker om toegang te hebben tot kwalitatieve, herstelbare en lang levende producten en degelijke diensten. Door met zoveel mogelijk mensen samen te repareren en te delen,  verlichten we de druk op onze portemonnee én op het milieu. Samen repareren en delen geeft de kans om een netwerk uit te bouwen, waardering en verbondenheid te voelen, kansen in opleidingen en op jobs te vergroten, en toegang tot kwaliteitsvolle producten en diensten te verzekeren.

Babytheek

De Babytheek is de bibliotheek voor babyspullen in Brussel (GC Elzenhof). De Babytheek geeft Brusselse spruitjes een duurzame start. Het is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Of je nu klein woont, slechts enkele keren per jaar je nichtje op bezoek hebt, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen,… De Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar duurzaam babymateriaal.

Repairable

We gaan 2 jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. We formuleren aanbevelingen over hoe we kunnen komen tot duurzame producten met een lagere milieu-impact. In november 2018 lanceerde Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair een grootschalig actieonderzoek over repareerbaarheid: lees hier alles over het Grote Repareeronderzoek.

Op Wielekes

Op Wielekes is een pilootproject in Gent en promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 3 maand en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen kunnen een kinderfiets huren tegen een abonnementsbijdrage. Abonnees bij Op Wielekes groeien mee met het aanbod: naarmate hun kinderen groter worden, huren ze wat ze op dat moment nodig hebben. De kinderfietsen krijgen een plek in een centraal depot. Dit depot wordt een ontmoetingsplek, waar workshops rond veilig verkeer, fietsonderhoud en zelfredzaamheid op de fiets worden aangeboden.

Burgerschool

Netwerk Bewust Verbruiken lanceerde samen met Bond Beter Leefmilieu de Burgerschool in Vlaams-Brabant (2016) en Oost-Vlaanderen (2017). Klimaatpioniers die een burgerinitiatief of sociale onderneming hebben gestart, kunnen terecht bij de Burgerschool voor advies en ondersteuning. De geselecteerde organisaties worden in groep begeleid door professionele coaches. Samen ga je aan de slag om jouw klimaatinitiatief verder uit te werken en succesvol te maken. In een vierdelig traject worden de organisaties begeleid door professionele coaches rond verschillende thema's. 

 • Lees hier alles over de Burgerschool
 • Partners in het project: Bond Beter Leefmilieu
 • Looptijd: 2016 - 2018
 • Fondsenverstrekker: Provincie Vlaams-Brabant en Provincie Oost-Vlaanderen

Repair Café

Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels, fietsen en computers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden,… aan de slag. Netwerk Bewust Verbruiken ondersteunt lokale groepen bij de opstart van Repair Café, door onder andere gratis advies op maat en een uitgebreid infopakket aan te bieden. Verder speelt Netwerk Bewust Verbruiken een verbindende rol door een netwerk van actieve Repair Cafés uit te bouwen en de informatie hierover samen te brengen op de bijhorende website.

Repair @ work (afgelopen)

Repair @ Work bouwt mee aan de opkomende repareerbeweging. Via bedrijfsactiviteiten rond repareren - teambuilding en creatieve talentsessies - brengen we een brede doelgroep op een originele manier in contact met de mogelijkheden en voordelen van repareren. Daarnaast onderzoeken we of er nood is aan een lerend netwerk van herstellers en partners, dat bestaande repair skills en praktijken bundelt en breder verspreidt, en van waaruit nog meer nieuwe innovatieve initiatieven ontstaan.

 • Lees alles over Repair @ Work
 • Looptijd: juni 2016 - mei 2018
 • Fondsenverstrekker: Koning Boudewijnstichting, Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer

Simplify Life (afgelopen)

Het project Simplify Life zet de geneugten van eenvoudiger leven in de kijker. Achterliggend doel is de inwoners van Vlaams-Brabant te inspireren en activeren tot een eenvoudigere levensstijl op vlak van vrije tijd, mobiliteit, wonen, voeding en tijd. Simplify Life zet aan om meer te delen, ruilen, repareren, dingen zelf te maken en duurzame initiatieven op te zetten in de buurt.

 • Lees alles over Simplify Life
 • Partners in het project: Femma, KVLV, Vormingplus Arch'educ, Genoeg, Autodelen.net, Samenhuizen en andere deelorganisaties
 • Looptijd: juni 2015 - juni 2017
 • Fondsenvertrekker: Provincie Vlaams-Brabant
 • www.simplifylife.be

Gedeeld:Door (doorlopend)

Delen is het nieuwe hebben. Initiatieven als autodelen, weggeefwinkels, kledingruil en tal van (economische) varianten schieten als paddenstoelen uit de grond. Met de website gedeelddoor.be bundelt Netwerk Bewust Verbruiken de bijna 200 ruil- en deelinitiatieven (online, nationaal en lokaal) in Vlaanderen en Brussel. Verder helpen we het concept collaboratieve consumptie te verspreiden in Vlaanderen, via standenwerking, lezingen, perswerking....

Ecoplan (afgelopen)

Ecoplan.be is dé online kaart van duurzame (web)winkels, diensten en horecazaken uit Vlaanderen en Brussel. Op zoek naar verkopers van biovoeding of ecologische verf? Naar natuurlijke cosmetica of fairtrade speelgoed? Wil je vegetarisch uit eten of tweedehands kleding? Ecoplan.be toont in enkele muisklikken alle ecopunten uit je buurt. Netwerk Bewust Verbruiken beheert de website en werkt mee aan eventuele spin-off's, zoals het papieren ecoplan van de Stad Gent en duurzame stadswandelingen in de stad Antwerpen.

 • Looptijd: doorlopend
 • Fondsenverstrekker: algemene werking Netwerk Bewust Verbruiken
 • www.ecoplan.be
   

My Fair Baby (afgelopen)

My Fair Baby ouders helpt ouders om eerlijke en duurzame keuzes te maken rond de geboorte, de verzorging en de ontwikkeling van hun kleintjes. Het project 'My Fair Baby' richt zich zowel naar ouders die een kindje verwachten (9 maanden voor) als gezinnen met baby’s en jonge kinderen (9 maanden na). Ook intermediairen (personeel van kinderdagverblijven, vroedvrouwen, mutualiteiten...) krijgen een belangrijk aandeel. Hiermee zetten Netwerk Bewust Verbruiken, Max Havelaar, Vredeseilanden en de Gezinsbond jonge gezinnen aan om zich meer solidair te gedragen met het Zuiden. Een belangrijk hulpmiddel is de My Fair Baby Planner. Dit is een overzicht van fairtrade en duurzame alternatieven voor geboortekaartjes, geboortegeschenken, doopsuiker, babyborrels, geboortelijsten, verzorging, voeding, kleding, babykamer en speelgoed...

 • Looptijd: oktober 2013 tot en met september 2016
 • Partners in het project: Gezinsbond, Max Havelaar, Vredeseilanden
 • Fondsenverstrekker: Departement internationaal Vlaanderen
 • www.myfairbaby.be

Stoel zkt. Lief (afgelopen)

Dit project legt de directe band tussen de druk op natuurlijke rijkdommen in het Zuiden en consumptie in het Noorden bloot. Het project draait om het verhaal van één stoel. Gedurende drie jaar volgen we de levensweg die de stoel aflegde. Van het afgewerkte product bij de mensen thuis tot de boom aan de andere kant van de wereld, waaruit hij vervaardigd is. Netwerk Bewust Verbruiken focust op de doelgroep van jongvolwassenen. Dat gebeurt via thematische Repair Cafés, startersdagen in Kringwinkels, 'livingsessies' voor vrienden bij een gastheer of –vrouw thuis, en workshops begeleid door designers. Hiermee willen we mensen in het algemeen en jongvolwassenen in het bijzonder een stap dichter brengen bij duurzame en bewuste consumptie.

 • Partners in het project: BOS + en Cojak
 • Looptijd: oktober 2013 tot sept 2016
 • Fondsenverstrekker: Departement internationaal Vlaanderen
 • www.stoelzoektlief.be

 

Vormingen

Netwerk Bewust Verbruiken biedt verschillende workshops en vormingen aan voor volwassenen. Alle vormingen zijn gericht op duurzaam en eenvoudig leven: Simplify Life (eenvoudig en duurzaam leven in de praktijk), Lang leve klein elektro, My Fair Baby,... 

 

Communicatie en perswerking

Naast de thematische projecten zet Netwerk Bewust Verbruiken ook in op algemene communicatie rond duurzaam leven. Dit gebeurt via verschillende kanalen, waaronder deze website en verschillende sociale media. Daarnaast zijn we ook een aanspreekpunt voor de pers.