Waarom?

Bewust verbruiken, wat betekent dat juist? Wat zijn de voordelen van duurzaam en eenvoudig leven? En hoe begin je er juist aan? Op deze pagina geven we een snelcursus duurzaam leven voor beginners.
duurzaam leven consuminderen consumanderen
Consumenten kunnen het verschil maken. Foto: Shutterstock

Bewust verbruiken, wat is dat? Waarom is het belangrijk?

Sommige studies tonen aan dat we het nog nooit zo goed hadden als vandaag. We eten goed, zijn gezond, kunnen onszelf ontplooien en hebben een warm dak boven ons hoofd. Super, toch? Dat toenemende comfort heeft uiteraard ook een keerzijde. De massale ontginning en het gebruik van olie, mineralen, dieren, bossen en andere grondstoffen heeft verregaande gevolgen voor mens en milieu. Onze grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Daar kunnen we gewoon niet om heen. Door te consuminderen (minder consumeren, ruilen, delen, repareren, zelf maken) en te consumanderen (duurzamere producten kopen) kunnen we onze milieu-impact verkleinen en bouwen we mee aan een sociaal-rechtvaardigere maatschappij.

Een steeds grotere groep mensen ervaart dat een duurzame levensstijl heus geen straf hoeft te zijn, of een vermindering van levenskwaliteit. Integendeel zelfs.

 

Beetje bij beetje

Een steeds grotere groep mensen ervaart dat een ecologische levensstijl heus geen straf hoeft te zijn, of een vermindering van levenskwaliteit. Integendeel zelfs. Vaak is het een kwestie van trial and error, van de juiste informatie te vinden of de goede adresjes te kennen. Soms moet je er gewoon wat in groeien. Wat voor persoon A een gemakkelijke opgave is (bijvoorbeeld vegetarisch eten), kan voor persoon B moeilijk vallen. Anderzijds heeft persoon B er misschien geen moeite mee om zonder wagen te leven, wat voor persoon A dan weer onhaalbaar is. Toch kunnen beiden proberen hun vlees- en/of autoverbruik te verminderen. Wie weet valt het goed mee. Misschien ook niet, maar ondertussen hebben beide personen een eerste stap gezet.

 

Welke kracht hebben we als consument?

Door minder te verbruiken, duurzamere producten te kopen en eerlijke handel te ondersteunen, verplichten we producenten om hun aanbod te pasen. Daarnaast kunnen we het thema op de politieke agenda en in de publieke opinie houden. Eind negentiende eeuw ijverden vakbonden al voor een eerlijke broodprijs. De opkomst van de Wereldwinkels in de jaren '60 wees op de noodzaak van eerlijke internationale handel. In de seventies waren consumentenboycots de orde van de dag; tien jaar later ijverden verschillende groeperingen voor gezonde producten. Sinds de eenentwintigste eeuw staat ook het begrip duurzaamheid centraal. Deze thema's vonden steeds hun weg van onderuit naar de publieke opinie. Heb je dus macht als consument? Jazeker.

 

Wat kan jij doen?

Heb jij nieuws voor ons? Projecten, adresjes, activiteiten die inspireren rond een eenvoudige, duurzame levensstijl? Laat het weten via info@bewustverbruiken.be