NIEUWSBRIEF Netwerk Repair Cafés Vlaanderen (feb 2017)

NIEUWSBRIEF Netwerk Repair Cafés Vlaanderen (feb 2017)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/09/2017
Goed nieuws: minister Schauvliege draagt de Repair Cafés een warm hart toe. Netwerk Bewust Verbruiken krijgt nieuwe steun van de Vlaamse Overheid om de Repair Cafés in Vlaanderen te ondersteunen. Lees in onderstaande nieuwsbrief wat er op de planning van Netwerk Bewust Verbruiken staat.

Beste initiatiefnemer, vrijwilliger, sympathisant,... van de Repair Cafés

In 2013 kreeg Netwerk Bewust Verbruiken ondersteuning om Repair Cafés op te starten: meer dan 150 lokale Repair Cafés gingen van start. Wegens gebrek aan middelen viel de bovenlokale werking weg. Netwerk Bewust Verbruiken heeft middelen gezocht en gevonden voor een zoektocht naar een nieuw organisatiemodel voor de Repair Cafés.

Geschiedenis Repair Cafés

Netwerk Bewust Verbruiken ontving in het najaar van 2013 tot oktober 2015 een projectsubsidie van de Vlaamse Overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie voor het project Repair Cafés in Vlaanderen. Die projectsubsidie kaderde binnen het projectsubsidiebesluit Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid en werd ingediend i.s.m. LETS Vlaanderen, KOMOSIE en Transitie Vlaanderen.

Netwerk Bewust Verbruiken wil samen met jullie de Repair Cafés een krachtige stem geven en repareren verankeren in Vlaanderen.

Zoals jullie weten, groeide het project Repair Cafés in Vlaanderen uit tot een bijzonder succes, kende het een enorm bereik en overtrof alle verwachtingen. Dat dankzij de talrijke vrijwilligers. Netwerk Bewust Verbruiken kon met dank aan de subsidie een personeelslid 2 dagen per week inzetten om de Repair Cafés in Vlaanderen op de kaart te zetten. Dat hield o.a. het bewerken en verspreiden van het opstartpakket in, het bijhouden van de website en kalender, het beantwoorden van vragen van geïnteresseerden, pers en bezoekers, het verzamelen van gegevens,... De subsidiesom was niet toereikend voor het werk dat we deden en NBV zette ook eigen middelen in om de ondersteuning te optimaliseren.

Toen de projectsubsidie in 2015 ophield, heeft NBV nog een aantal maanden geprobeerd via een denk- en doetank te kijken hoe de ondersteuning toch voortgezet kon worden, zonder middelen, maar wel met de kennis die was opgedaan in de voorgaande jaren.

Tijdens de bijeenkomsten kwam naar voren dat er wel behoefte is en blijft aan een overkoepelende ondersteuning en dat uitwisseling van kennis en ideeën belangrijk is. Netwerk Bewust Verbruiken heeft geprobeerd zonder middelen te zoeken naar een vorm waarin de basisondersteuning en -uitwisseling van de Repair Cafés in Vlaanderen gegarandeerd kon worden, maar dat lukte niet zonder financiële middelen.

Een nieuwe uitdaging voor Repair Café Vlaanderen

Netwerk Bewust Verbruiken wil samen met jullie de Repair Cafés een krachtige stem geven en repareren verankeren in Vlaanderen. De komende twee jaar gaan we op zoek naar een organisatievorm waarin de Repair Cafés in Vlaanderen nog krachtiger kunnen worden. Onderlinge uitwisseling, trefdagen, een (online) lerend platform en ook een professionele organisatiebegeleider kunnen dankzij deze nieuwe projectsubsidie betaald worden.

Wat staat er nu op de planning?

Ontdek op www.wijrepareren.be tips & tricks rond repareren en inspirerende verhalen van Repair Cafés

  • Houd onze nieuwe website www.wijrepareren.be in de gaten: daarop zullen we tips & tricks rond repareren en inspirerende verhalen van Repair Cafés publiceren.
  • Er zal ook een verwijzing naar de UitinVlaanderen kalender komen, dus blijf je Repair Café registeren op Uit in Vlaanderen.
  • Sinds afgelopen zomer wordt de website www.repaircafe.be doorgelinkt naar www.repaircafe.org, en wordt dus niet meer beheerd door Netwerk Bewust Verbruiken. Stichting Repair Café International koos voor een verzameling van alle Repair Cafés in de wereld op één pagina.
  • We gaan de komende twee maanden met een externe begeleider samenzitten om te kijken hoe we het proces naar een nieuwe organisatiestructuur het best kunnen aanpakken.
  • Via de nieuwsbrief, de doetank op Facebook en via de website zullen we de vervolgstappen communiceren.
  • We zullen ook op zoek gaan naar een datum voor een trefdag voor alle Repair Cafés, waarop we samen zullen kijken hoe we de repareerbeweging in Vlaanderen nog meer kracht kunnen bijzetten.
  • We gaan opnieuw samenwerkingen aan met Stichting Repair Café Nederland, Repair Together, Komosie, Lets Vlaanderen, Transitie Vlaanderen en andere middenveldorganisaties.

Geef jouw input

Denk je graag mee na over een overkoepelende structuur voor Repair Cafés? Wil je betrokken worden als stakeholder? Ben of ken je de ideale platformbouwer, trefdagorganisator? Wil je online input geven of in workshops meedenken? ... Laat het weten aan eva@bewustverbruiken.be en de komende maanden houden we je op de hoogte en gaan we samen op zoek naar het te volgen traject.

 

Vriendelijke repareergroet,

Het Netwerk Bewust Verbruiken-team