Vormingsaanbod

Netwerk Bewust Verbruiken werkte twee workshops uit: 'Duurzaam winkelen' en 'Doe meer met minder'. Ons vormingsaanbod richt zich naar groepen volwassenen, zoals socio-culturele bewegingen of vakbonden... Alle aanvragen voor de workshops gebeuren via CVN, het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie.
Vormingen Netwerk Bewust Verbruiken
Vorming Duurzaam Winkelen

 

VORMING 1: Duurzaam winkelen en labels

In deze vorming krijg je tips voor een groene en eerlijke boodschappentas. Raak wegwijs in de jungle van logo's en labels.

Vind je het ook zo moeilijk om de juiste keuzes te maken in de winkel? Weet je niet welke soort wijn, schoonmaakmiddel of yoghurt te kopen? Of hoe raak je wegwijs in de jungle van logo's en labels? Tijdens deze vorming wordt ingezoomd op de verschillende aspecten van duurzaam winkelen.

We leren keuzedilemma's op de winkelvloer herkennen, berekenen je persoonlijke voedselvoetafdruk en wisselen met elkaar uit hoe je die kan verlagen. Daarnaast ga je ook zelf actief aan de slag met een boodschappenmand. Tijdens een groepsopdracht analyseren we welke informatie je op de verpakking terugvindt en hoe die kan helpen om te kiezen voor een duurzaam product.

Optioneel bezoek je met de vormingsmedewerker een supermarkt en krijg je ter plekke advies over de aankoop van het meest milieuvriendelijke of sociaal verantwoorde product. Achteraf worden de aangekochte producten tijdens een groepsdiscussie besproken. Een vorming boordevol tips en inspiratie voor een groene en eerlijke boodschappentas. Duurzaam winkelen wordt na deze vorming ineens een stuk gemakkelijker.

  • Duur: 2,5 u (3u met optie winkelbezoek)
  • Aantal deelnemers: max 20 personen
  • Beamer en scherm nodig
  • Geïnteresseerd? Contacteer CVN

 

VORMING 2: Doe meer met minder

Ga in groep op zoek naar een andere manier van consumeren. Ontdek hoe je via ruilen en gedeeld gebruik meer doet met minder.

Je kan heel wat geld besparen door bewust te leven en te kopen. Kleine ingrepen of gewoontes veranderen in je huishouden, kunnen goed voelbare gevolgen hebben voor je budget en voor het milieu. Maar consuminderen is ook bewust omgaan met je aankopen. Want consumeren we wel op een verantwoorde manier, sociaal en ecologisch gezien?

Nieuwe trends zetten het gebruik van een product op de voorgrond in plaats van het bezit. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe kunnen we als consument juiste keuzes maken? De belangrijkste knop zit niet aan je wasmachine of verwarming maar in je hoofd.

In deze vorming worden enerzijds tips aangereikt om heel concreet je verbruik te doen dalen. Anderzijds wordt er samen met jou nagedacht en word je geïnformeerd over andere manieren van consumeren. Ruilen, lenen en gedeeld gebruik zijn nieuwe manieren om met minder meer te doen. Een handige en inspirerende vorming voor iedereen die wil stilstaan bij wat hem of haar echt gelukkig maakt.

  • Duur: 2,5 u
  • Aantal deelnemers: max 20 personen
  • Beamer en scherm nodig
  • Geïnteresseerd? Contacteer CVN