Vormingsaanbod

Netwerk Bewust Verbruiken geeft de workshops 'Duurzaam winkelen' en 'My Fair Baby'. Ons vormingsaanbod richt zich naar groepen volwassenen, zoals socio-culturele bewegingen of vakbonden... Alle aanvragen voor de workshops gebeuren via CVN, het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie.
Vormingen Netwerk Bewust Verbruiken
Vorming Duurzaam Winkelen

 

VORMING : Duurzaam winkelen en labels

In deze vorming krijg je tips voor een groene en eerlijke boodschappentas. Raak wegwijs in de jungle van logo's en labels.

Vind je het ook zo moeilijk om de juiste keuzes te maken in de winkel? Weet je niet welke soort wijn, schoonmaakmiddel of yoghurt te kopen? Of hoe raak je wegwijs in de jungle van logo's en labels? Tijdens deze vorming wordt ingezoomd op de verschillende aspecten van duurzaam winkelen.

We leren keuzedilemma's op de winkelvloer herkennen, berekenen je persoonlijke voedselvoetafdruk en wisselen met elkaar uit hoe je die kan verlagen. Daarnaast ga je ook zelf actief aan de slag met een boodschappenmand. Tijdens een groepsopdracht analyseren we welke informatie je op de verpakking terugvindt en hoe die kan helpen om te kiezen voor een duurzaam product.

Optioneel bezoek je met de vormingsmedewerker een supermarkt en krijg je ter plekke advies over de aankoop van het meest milieuvriendelijke of sociaal verantwoorde product. Achteraf worden de aangekochte producten tijdens een groepsdiscussie besproken. Een vorming boordevol tips en inspiratie voor een groene en eerlijke boodschappentas. Duurzaam winkelen wordt na deze vorming ineens een stuk gemakkelijker.

  • Duur: 2,5 u (3u met optie winkelbezoek)
  • Aantal deelnemers: max 20 personen
  • Beamer en scherm nodig
  • Geïnteresseerd? Alle aanvragen gebeuren via CVN, het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie. Contacteer CVN

 

VORMING: My Fair Baby

Tijdens vier afzonderlijke workshops werk je in groep rond eerlijke en duurzame keuzes bij de geboorte, de verzorging en de ontwikkeling van je baby.

Ben je zwanger of net bevallen? Dan sta je op het punt om heel wat aankopen te doen voor je baby. Vanuit verschillende hoeken hoor je wat je allemaal zeker nodig hebt voor een goede opvoeding. Ook babymerken spelen hier op in door een berg zogenaamde must haves aan te bieden. Maar heb je al die spullen wel nodig? Misschien zie je op tegen een hoop afval van wegwerp- luiers en billendoekjes. Of wil je een duurzamere baby-uitzet samenstellen...

De interactieve My Fair Baby-workshop bestaat uit drie luiken: verzorging, voeding en kleding. Organisaties/ mamagroepen/ individuen die een workshop aanvragen, kunnen telkens één of meerdere van deze thema's kiezen om rond te werken.

We starten telkens met algemene info over verschillende duurzame alternatieven. De deelnemers gaan in kleinere groepen dieper in op wat zij hiervan vinden en wisselen ervaringen en verhalen uit. We bekijken enkele tastbare spullen, zoals herbruikbare luiers, herbruikbare billendoekjes, verzorgingsproducten en draagddoeken. Elke workshop sluit af met 'Maak zelf je eigen...'. Hierbij ga je zelf aan de slag of wordt een demo gegeven.

  • Duur: 2 à 3 uur per thema. De verschillende thema's kunnen individueel, na elkaar of verspreid over meerdere weken gegeven worden.
  • Aantal deelnemers: max 20 personen
  • Beamer, scherm en internet nodig
  • Geïnteresseerd? Alle aanvragen gebeuren via CVN, het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie. Contacteer CVN
  • www.myfairbaby.be