Peter droomt van winkelatelier waar alle koopwaar recup is

Peter droomt van winkelatelier waar alle koopwaar recup is

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 18/04/2019
Peter Vermeulen uit Kortrijk is zot van hout. Geef hem een plank en hij gaat ermee aan de slag. En als je hem een oud meubel geeft, maakt hij er iets compleet anders van. Nu doet hij dat in Stal 13 Opknapperij. Maar hij blijft dromen. Focus-WTV maakte deze inspirerende reportage over hem.

Peter werkt al heel zijn leven met zijn handen. Hij heeft gewerkt als graficus en is altijd bezig geweest met interieurs en meubels. Maar zijn grote liefde is recuperatiemateriaal. “Het doet wel pijn in mijn hart dat er nog zoveel prachtige dingen weggegooid worden. Of dat niemand ziet dat het mooi of prachtig is. Dat het een eeuwige strijd is om toch maar de mensen aan het verstand te brengen dat je met iets oud of iets degelijks toch ook mooie dingen mee kunt doen eigenlijk”, zegt Peter.

Plaatsgebrek

Als hij naar rommelmarkten trekt komt hij nooit met lege handen terug. Hij vindt altijd wel iets om te hergebruiken. “Maar mijn grote probleem is plaatsgebrek. Ik weet eigenlijk niet meer waar ik met al mijn spullen heen moet. En toch kan ik het niet laten, toch kom ik telkens weer thuis met iets nieuws. Of eigenlijk met iets ouds waar ik iets nieuws van maak. Ik zal nog 100 jaar moeten leven om alles af te werken. En dan moet ik nog aan mijn echte droom beginnen.”

Dromen van een winkelatelier

Peter blijft dromen. Hij zou heel graag een winkelatelier starten waar alle koopwaar recuperatiemateriaal is. Gemaakt door mensen met liefde voor tweedehandsspullen en gekocht door mensen die meer belang hechten aan kwaliteit dan aan de nieuwigheid van meubels. Tot zolang zal Peter blijven schuren, lijmen en schilderen in Stal13 Opknapperij in Kortrijk. Want van dat project is hij de grote bezieler.

“In Stal 13 werken mensen die een moeilijke periode doormaken, of die op een of andere manier in panne liggen. Ze hebben al op veel plekjes mogen proberen maar de drempel is vaak te hoog en in Stal 13 Opknapperij is de drempel vrij laag. De essentiële dingen zijn eigenlijk op tijd leren komen, leren aanvaarden van het moet zo zijn, iets doen. Niet in tempo of tijd maar als je het doet doe het goed. En bij de meeste jongens lukt dat wel."

Reportage over Peter in reeks 'Dames en heren'

Nieuwszender Focus-WTV hoort mensen graag zeggen dat West-Vlamingen een ras apart zijn. In de reportagereeks “Dames en Heren” laat Focus-WTV die aparte West-Vlamingen aan het woord terwijl ze doen wat ze graag doen, spontaan en eerlijk, recht uit het hart.