“Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn”

“Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn”

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/03/2017
Onrust en stress door onze digitale leefwereld? Dat is de perceptie van velen. Christine Wittoeck, schrijfster van 'Start to digital detox' gaat op zoek naar een balans tussen online en offline leven. “Simplificatie is een basis om stress te verlagen. Ook op digitaal vlak”, zegt Christine.

Hoe pak je dat concreet aan zo'n digital detox? Want mensen willen toch graag in contact blijven met vrienden, familie, werk,...

Christine Wittoeck: “De allereerste en belangrijkste stap is om een inventaris te maken van jouw digitaal gedrag. Een observatietijd: wat gebruik ik waarvoor? Geeft het me fun? Is het praktisch? Heb ik het nodig? De tweede stap is keuzes maken. Wanneer je weet wat je precies wil, is het cruciaal om te communiceren. Wil je bijvoorbeeld minder regelmatig je e-mails verwerken, zorg dan dat je omgeving dat weet, zodat zij noch jij voor verrassingen komen te staan. Maak het bespreekbaar , met je collega's, vrienden, familie,...”

Simplificatie is een basis om stress te verlagen. Ook op digitaal vlak.

Kan een digital detox de aanleiding geven tot een eenvoudiger leven? Of tot een leven met minder stress?

Christine: “Daar ben ik vrij zeker van. Simplificatie is een basis om stress te verlagen. Ook op digitaal vlak. Zelfzorg door te kiezen wanneer en hoe je bereikbaar bent, is voor mij de sleutel naar een gelukkiger leven. Elimineren van stoorzenders en tijdrovers hoort daarbij.”

Welke valkuilen/moeilijkheden merk je op bij mensen die starten met een digital detox?

Christine: “De grootste valkuil is om alles in één keer aan te pakken, zonder voorbereiding en zonder communicatie. Wil je je digitaal leven en werken wat herstructuren, dan kom ik terug op twee kernaspecten: kiezen en communicatie over communicatie. Doe het stap voor stap, met partners in crime!”

Wat is de persoonlijke meerwaarde van een digital detox?

Christine: “Door mijn digitale detox heb ik bepaalde verwachtingen en vooroordelen kunnen opklaren. Ik was ervan overtuigd dat ik steeds instant moest kunnen antwoorden op een telefoon, sms én e-mail. Door mijn verwachtingen in kaart te brengen en ze bespreekbaar te maken, werd er veel uitgeklaard. Ik geloofde het nooit, maar ik kan dus echt wel momenten bepalen dat ik niet bereikbaar moet zijn. Ik ben gegroeid in mijn zelfvertrouwen en het heeft me vooral een betere balans gegeven om in mijn post-burn-out tijdperk te blijven genieten van het leven.”

Kan je een digital detox vergelijken met stoppen met roken?

Het is belangrijk om digital detox niet te verwarren met het afweren van alles wat digitaal is. Integendeel, het is net de balans tussen on- en offline werken die de technologie en digitale middelen kunnen omarmen.

Christine: “Ik ben geen specialist op het gebied van roken, ik zie toch wel gelijkenissen. Eentje die daarbij uitsteekt is het feit dat discipline, wilskracht en ondersteuning van je omgeving in beide gevallen cruciaal zijn tot succes. Het grote verschil is dat stoppen met roken echt stoppen betekent. Digital detox is niet stoppen met digitaal werken en leven. Ik vergelijk een digital detox ook eerder met een dieet. De juiste balans vinden in je voeding wordt ook voorafgegaan door het bijhouden van je huidige eetgedrag en van daaruit het juiste dieet uit te pikken. Bovendien is de weg naar succes voor iedereen anders.”

Moeten we de verslaving aan gsm’s/tablets/... aanpakken? Is het niet gewoon een verandering in de maatschappij die niet meer valt terug te draaien?

Christine: “De technologische (r)evolutie is wat ze is, en ik maak er graag dankbaar gebruik van. Het is belangrijk om digital detox niet te verwarren met het afweren van alles wat digitaal is. Integendeel, het is net de balans tussen on- en offline werken die de technologie en digitale middelen kunnen omarmen. Verslaving is wel degelijk iets dat moet aangepakt worden. Zodra het gaat over onweerstaanbare drang die zich uit in FOMO, nomofobia en infobesitas dan moet er een alarm belletje afgaan en is het cruciaal om je eigen digitaal gedrag eens goed onder de loep te nemen.”

 

- Simplify Life Inspiratiedag -

Christine Wittoeck geeft een workshop over digital detox op de Simplify Life Inspiratiedag op 12 februari in CC De Ploter (Ternat). Ontdek het volledige programma van de Simplify Life Inspiratiedag hier.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen van een eenvoudig en duurzaam leven in kijker. Laat je inspireren op www.simplifylife.be, een project in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.