3 tips voor het onderhouden van je gevel

3 tips voor het onderhouden van je gevel

placeholder
geschreven door Vincent Langeveldlaatst aangepast op 01/12/2016
Je gevel bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je woning. België heeft vele mooie gevels, zo hebben steden als Antwerpen en Brugge vele verschillende gevels, van de oudere gebouwen in het centrum tot de nieuwere gebouwen. Dit zorgt ervoor dat deze steden toeristische trekpleisters zijn, maar ze hebben meer functies. Lees hieronder meer.

Visitekaartje woning

De uitstraling van je gevel is zoals eerder gezegd een eerste indruk van je woning, dit zorgt voor een belangrijk moment omdat dit ook een indruk van jezelf is. Door verschillende gevelwerken, zoals gevelrenovatie en gevelreiniging, zorg je ervoor dat je gevel goed onderhouden blijft en de levensduur verlengd wordt. Dit is belangrijk, omdat jouw gevel het visitekaartje is van je woning.

Bekleed je gevel

De huidige bakstenen gevel is vaak te ‘normaal’ geworden, kies dan voor gevelbekleding. Met gevelbekleding wordt er een unieke uitstraling gegeven, waardoor de huidige uitstraling volledig veranderd. Zo is er een mogelijkheid voor een houten of kunststof bekleding van uw woning, ook zijn er combinaties mogelijk tussen meerdere bekledingen. Bij kunstof gevelbekleding is het bijvoorbeeld gemakkelijk om je woning een nieuw uitstraling geven, door onder andere een nieuwe kleur aan je gevel te geven. Naast dat gevelbekleding een nieuwe uitstraling met zich meebrengt, biedt het ook bescherming tegen hevige weersomstandigheden. Ook de isolerende werking is een positieve bijkomstigheid, hiermee word je energierekening omlaag gebracht.

Groen op de gevel

Een groene gevel is een duurzamere variant van gevelbekleding. Een groene gevel is een gevel die bekleed is met mossen of kleine planten, geplaatst op een gevelplaat. De gevelplaat wordt tegen de huidige gevel gezet, zo ontstaat er een groene gevel. Doordat de planten op de gevel schadelijke stoffen zoals CO² verwerken tot zuurstof, is het een duurzame keuze.

Houd de warmte binnen

Wist je dat een ongeïsoleerde muur tot wel 20% meer warmte doorlaat? Daarom is het ook slim om je gevel te isoleren, om zo warmteverlies tegen te gaan. Hierdoor voorkom je een hoge energierekening en bespaar je op den duur veel kosten. Isoleren van je gevel wordt gedaan op verschillende manieren, zo wordt bij een spouwmuur spouwmuurisolatie geplaatst of worden er isolatieplaten geplaatst tegen de zowel binnen- als buiten muur.

Zorg dat je met deze tips dat jouw gevel goed onderhouden wordt. Je bespaart hiermee geld en je woning krijgt een nieuwe uitstraling.