Besparen door nieuwe ramen te plaatsen

Besparen door nieuwe ramen te plaatsen

Elise Verwoerd
geschreven door Elise Verwoerdlaatst aangepast op 17/06/2016
Woon je in een prachtig oud huis met grote authentieke ramen? Waarschijnlijk zit hier nog enkel glas in. Je zult in de winter een enorme energierekening hebben. Via deze maatregelen zorg je ervoor dat de energierekening omlaag gaat.
besparen door nieuwe ramen

Het ventileren van je huis is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor lagere stookkosten. Droge lucht warmt sneller op, waardoor je dus minder hoeft te stoken voor een lekker warm huis.

Tip 1: Vervang enkel glas

Zit er nog enkel glas in je ramen? Dit glas isoleert slecht, waardoor de warmte waarvoor je binnen stookt naar snel naar buiten gaat. Je bent dus niet aan het stoken voor jezelf, maar voor de musjes. Door het plaatsen van dubbel glas bespaar je per jaar al snel € 140 euro op je energierekening. Wil je je huis nog beter isoleren? Kies dan voor HR++ glas. Dit glas wordt tegenwoordig vrijwel altijd gebruikt en je bespaart tot wel € 260 per jaar.

Tip 2: Onderhoud houten ramen

Tegenwoordig isoleren houten ramen goed. Alleen als houten ramen en deuren niet goed onderhouden worden, komen er scheuren en kieren in wat de isolatiewaarde meteen een stuk naar beneden haalt. Hoe onderhoud je je ramen? Verf de ramen tenminste eens in de vijf jaar. Controleer daarnaast elk jaar op zwakke plekken, schuur en verf deze en voorkom dat het hout gaat rotten.

Tip 3: Ventileer goed

Door goed te ventileren komt er droge en schone lucht je huis binnen. Door het ventileren van je huis voorkom je huismijt en schimmels. Na langere tijd kunnen deze voor gezondheidsklachten zorgen, zoals hoofdpijn en benauwdheid. Het ventileren van je huis is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor lagere stookkosten. Droge lucht warmt sneller op, waardoor je dus minder hoeft te stoken voor een lekker warm huis.

Tip 4: Laat samen met je buren nieuwe ramen zetten

Gaan je buren ook hun enkel glas laten vervangen? Overleg dan om dit samen te laten doen. Ramen- en glaszetters geven vaak kwantumkorting. Ze hoeven namelijk maar één keer naar de locatie te rijden, waardoor de voorrijkosten lager zijn en het is een grote klus waar zij veel aan verdienen. Overleg dit altijd van tevoren met de ramenspecialist.

Tip 5: Stook alleen in de kamers waar je aanwezig bent

Woon je alleen of met z’n tweëen? Stook dan alleen in de kamers waar je regelmatig komt. Hebben jullie een zolder die jullie nauwelijks gebruiken? Zet de verwarming hier dan uit en pas aan als het nodig is. Zijn jullie klaar met koken en gaan jullie de rest van de avond in de woonkamer doorbrengen? Zet de verwarming in de keuken dan uit of een stuk lager.