Bijna 24.000 gezinnen gebruiken duurzame warmtepomp

Bijna 24.000 gezinnen gebruiken duurzame warmtepomp

placeholder
geschreven door OLIVIER Dlaatst aangepast op 03/09/2018
In 2050 mag geen enkele woning in België nog met een fossiele brandstof verwarmd worden. Omdat deze deadline langzaamaan dichterbij komt, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Vorig jaar werden er 4284 warmtepompen geplaatst in België. Bijna 24.000 Vlaamse gezinnen gebruiken dit ecologische alternatief van de cv-ketel.
Warmtepomp
Warmtepomp

Een stijging van 80 procent

Het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering zetten zich actief in om meer en meer fossiele systemen te vervangen door warmtepompen. Niet voor niets, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Energie. In vier jaar tijd steeg de installatie van warmtepompen namelijk met 80 procent. In 2014 werden er 13.327 warmtepompen geplaatst, in 2017 kozen 23.987 huishoudens voor dit groene verwarmingssysteem.

Een warmtepomp aanschaffen met subsidie

Veel mensen die geen warmtepomp kopen, laten zich tegenhouden door het stevige prijskaartje van dit groene verwarmingssysteem. De overheid probeert deze drempel zo veel mogelijk weg te nemen. Dit doet men door subsidies te geven aan mensen die besluiten een warmtepomp aan te schaffen. Door een subsidie aan te vragen, kun je jouw warmtepomp voor een beduidend lagere prijs aanschaffen. Hierdoor is de drempel om over te gaan op dit groene verwarmingssysteem een stuk lager.

Vorig jaar werden er 1447 subsidies aangevraagd. Dit is opvallend, want dit betekent dat veel Vlaamse huishoudens een warmtepomp hebben aangeschaft zonder subsidie van de overheid. Dit is echter gemakkelijk te verklaren. De subsidie van de overheid geldt namelijk niet voor nieuwbouwwoningen.

Wel of geen warmtepomp?

Het is goed om te weten dat de verwarmingstechniek van de warmtepomp niet geschikt is voor iedere woning. Een warmtepomp rendeert het best als je woning op lage temperatuur verwarmd wordt. Ook biedt een warmtepomp een hoger rendement als je woning goed geïsoleerd is.