Conferentie over een eerlijke deeleconomie

Conferentie over een eerlijke deeleconomie

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 22/02/2017
Print Friendly and PDF
Op 9 maart 2017 organiseert Febecoop een conferentie over ‘platform cooperativism’. Het doel: een community creëren en de basis leggen van een ecosysteem waarin coöperatieve deelplatformen kunnen bloeien.
CC Febecoop

Je deelt graag je huis, je wagen, je kooktalent of andere dingen? En je wil dat vooral doen via apps die hun winsten eerlijk verdelen of je inzet eerlijk vergoeden? Dan is de conferentie How to COOP the internet economy (9 maart, Brussel) een uitgelezen kans voor jou. Op het programma: rondetafelgesprekken over de 'sharing economy' en getuigenissen van startende autodelers en thuisrestaurants die het nét iets anders doen.

De grootste disruptors van de deeleconomie worden niet voor niets aan banden gelegd. Steden als New York en Berlijn hebben namelijk hun redenen om Airbnb te verbieden voor korte huurperiodes. En Uber moet zich in verschillende steden minstens aan het arbeidsrecht houden, als het al niet gebannen is.

Draait de klok daardoor 10 jaar terug? Neen: er komen meer en ándere deelplatforms. Meer en meer mensen creëren hun eigen apps zodat ze de winsten eerlijk kunnen verdelen en het werk eerlijk vergoeden ... om maar een paar van hun coöperatieve trekjes te noemen.

De conferentie How to COOP the internet economy neemt de deeleconomie grondig onder de loep en laat de inspirerende anders-delers van o.a. Partago, JoinUs2Eat en Topino.be aan het woord.

Het doel: een community creëren en de basis leggen van een ecosysteem waarin coöperatieve deelplatformen kunnen bloeien.

Programma:

DEEL 1 – UNDERSTANDING THE CONTEXT [9.00 – 12.00]

 • Inleiding door Hilde Vernaillen, voorzitter Febecoop
 • De deeleconomie vandaag. Definities, stand van zaken en gevolgen. Koen Frenken, professor Innovation Studies aan de Universiteit Utrecht.
 • Een nieuwe beweging die coöperatieve waarden deelt: Platform Cooperativism. Next steps na de startbijeenkomst.
  Trebor Scholz, professor Culture & Media aan The New School (NYC) en oprichter van het Platform Cooperativism Consortium.
 • Kansen en risico’s voor coöperatieve deelplatforms. Rondetafelgesprek en vragenronde met Trebor Scholz, Koen Frenken en Dirk Holemans (OIKOS).

DEEL 2 – INSPIRE [13.00 – 15.00]

DEEL 3 – MAKE IT POSSIBLE [15.30 – 17.00]

 • Financiering, recht en ICT-tools: de toolbox van coöperatieve deelplatforms in België. Rondetafelgesprek en vragenronde met Sandrino Graceffa (SMart), Anne Collet (coding bootcamp Le Wagon) en Caroline Ker (Febecoop).
 • Wat hebben we vandaag geleerd?
 • Edouard Delruelle, professor Politieke Filosofie aan de Université Liège.
 • Wat doen we hier morgen mee?
 • De ondersteuning van coöperatieve deelplatforms door Febecoop.

 

Praktische info

 

- HOW TO COOP wordt georganiseerd door Febecoop, met de medewerking van SMart, Netwerk Bewust Verbruiken en Coopcity. -

Print Friendly and PDF