Fairlijk paasfeest

Fairlijk paasfeest

Oxfam-Wereldwinkels
geschreven door Oxfam-Wereldwinkelslaatst aangepast op 08/04/2019
Bij Oxfam Wereldwinkels vind je lekkere paaseieren en paashazen. Ze zijn een eerlijk alternatief voor de chocolade van grote chocoladebedrijven die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen en milieuschade.

Chocolade is één en al genot. Maar chocolade is ook big business. Oxfam Wereldwinkels onderzoekt hoe (on)eerlijk de chocoladesector is. Wat blijkt? Van onze grote liefde voor chocolade worden vooral enkele grote chocoladebedrijven, handelaars en supermarkten rijk. De cacaoboer draagt de risico's en blijft arm. Kinderarbeid in de cacaoteelt is een groot probleem. De chocoladeproducenten richten bovendien veel milieuschade aan.

Dat moet anders! Handel drijven met boeren in fragiele landen, brengt voor Westerse landen een verantwoordelijkheid mee. De bedrijven die de chocoladesector domineren, ontlopen die verantwoordelijkheid. Oxfam-Wereldwinkels vraagt dat de overheid die bedrijven zou verplichten om mensenrechten en milieu te respecteren in hun volledige toeleveringsketen. Als consument kun je ondertussen bewust kiezen voor eerlijke chocolade. 

Zin in lekkere én eerlijke paashazen en paaseitjes? Ga dan naar een Oxfam Wereldwinkel in je buurt. Hier kun je al neuzen in het aanbod.

Meer weten? Lees dan de brochure 'Chocolade. Belgische trots met bittere smaak' (2018) van Oxfam Wereldwinkels.