Het Grote Repareeronderzoek

Het Grote Repareeronderzoek

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 12/02/2019
Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met het Grote Repareeronderzoek wil Netwerk Bewust Verbruiken de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. Hoe kan jij meedoen? Door gedurende 6 maanden jouw repareerervaringen met ons te delen. Doe je graag mee? Schrijf je dan zeker hieronder in.
Yves Coussement
© Yves Coussement

Netwerk Bewust Verbruiken en Vlaanderen Circulair lanceren het Grote Repareeronderzoek rond repareerbaarheid bij de Vlaamse bevolking. Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met dit onderzoek willen we de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. 

Waarom doen we het Grote Repareeronderzoek?

Spullen langer gebruiken vermijdt de milieu-impact die gepaard gaat met het produceren van producten. Reparatie speelt een cruciale rol in het verlengen van de levensduur van spullen, en we willen onderzoeken hoe we reparatie kunnen stimuleren. Daarvoor willen we graag de repareerbaarheid van spullen testen en de knelpunten bepalen die jullie ondervinden om iets te (laten) repareren.

Met dit onderzoek willen we de knelpunten en drempels in kaart brengen die je ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren

Wat vragen we van jullie?

Tijdens een periode van 6 maanden (van november 2018 tot mei 2019) willen we jullie vragen om bij te  houden wat stuk gaat en wat de afwegingen zijn om iets al dan niet (zelf) te (laten) repareren. Zo kunnen we in kaart brengen welke hindernissen jullie tegenkomen, wat reparatie vergemakkelijkt, wat er is gelukt, wat de kostprijs was, etc.

Maandelijks krijgen de deelnemers een e-mail om de resultaten in te geven, en in de loop van het onderzoek worden jullie driemaal opgebeld om jullie beleving op te volgen en tips uit te wisselen. Daarnaast zullen we minstens 20 reparaties verder uitdiepen met een telefonisch interview over de reparatie.

Het is van belang om jullie reparatie-ervaringen over een periode van 6 maanden te bekijken om een voldoende grote steekproef te verzamelen.

Wat hebben jullie eraan?

Jullie kunnen na afloop deelnemen aan co-creatie sessies en samen met reparateurs en producenten oplossingen bedenken aan de hindernissen die jullie ondervonden. Jullie aanbevelingen en pioniers-ervaringen zullen verspreid worden om andere mensen bewust te maken van de reparatiemogelijkheden. Bovendien maken jullie naast onze eeuwige dank voor jullie inzet en hulp ook kans op mooie, duurzame prijzen.

Deelnemers krijgen alle concrete informatie bij de start van het onderzoek begin november.

Ja, ik doe mee!

Voor dit project hebben we jouw hulp nodig. Geïnteresseerd om mee te doen en gedurende 6 maanden bij te houden welke producten/toestellen kapot gaan?  Aarzel dan niet om dit formulier in te vullen. Dankjewel!

 

 

- Het Grote Repareeronderzoek maakt deel uit van het project 'Repairable'. Dit is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met Vlaanderen CirculairVanaf oktober 2018 lanceert Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair een grootschalig actie-onderzoek over repareerbaarheid. We gaan 2 jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producenten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. We formuleren aanbevelingen over hoe we kunnen komen tot duurzame producten met een lagere milieu-impact. -