Opstartpakketten: start een duurzaam project

Opstartpakketten: start een duurzaam project

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/02/2019
Netwerk Bewust Verbruiken wil individuen en groepen aanzetten tot een duurzame levensstijl. In onze opstartpakketten bundelen we tips om zelf aan de slag te gaan. Organiseer een Repair Café in jouw buurt, installeer een geefkast, start een fietsdeelsysteem Op Wielekes,... Je ontdekt hier hoe dat kan!
© Canva

Organiseer een Repair Café

Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kleding tot elektro, meubels, fietsen, computers, gebruiksvoorwerpen,... Repair Cafés zijn er nooit genoeg! Wil je graag zelf een Repair Café organiseren, met een groep vrijwilligers, jouw vereniging, de gemeente,...? Dan kan een opstartpakket handig zijn. Je kan dit bestellen via de internationale website repaircafe.org voor een vrijwillige bijdrage (let wel: bestel de Belgische versie). De richtprijs van het pakket is 40 euro. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een Repair Café organiseert, en wat je daarvoor nodig hebt:

  • Welk materiaal heb je nodig voor de verschillende tafels: elektrische apparaten, kleding, meubels en gebruiksvoorwerpen zonder snoer, fietsen, computers,...
  • Veiligheid, verzekering en aansprakelijkheid
  • Financiering
  • Communicatie- en promomateriaal
  • Draaiboek

Lees hier meer informatie over het opstarten van een Repair Café.

Netwerk Bewust Verbruiken wil individuen en groepen aanzetten tot een duurzame levensstijl. In onze opstartpakketten bundelen we tips om zelf aan de slag te gaan

Installeer een geefkast

Een geefkast is een kast waarin je spullen met elkaar kan delen. In een kast die op een duidelijke plaats staat in jouw bedrijf, organisatie, school, buurt,... kan je vrij spullen plaatsen en meenemen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen. Maar wat geef je dan weg? In een geefkast kan je een breed gamma aan spullen plaatsen: een boek, dvd, kledij, kaarsen, lamp,... Kort samengevat: alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die iemand anders wel kan gebruiken.

Wil je zelf een geefkast installeren maar weet je niet hoe? Vul hier jouw gegevens in, en ontvang een handleiding om zelf aan de slag te gaan. Jouw gegevens gebruiken we enkel om te kijken hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om een geefkast te starten.

Lees hier meer informatie over de geefkast. Elk jaar organiseert Netwerk Bewust Verbruiken December Geefmaand, waarin we organisaties oproepen om in de maand december een geefkast te plaatsen. Zo plaatste Hogeschool Odisee een geefkast voor hun studenten, lees hier hun ervaringen

Start een Op Wielekes, deelsysteem voor kinderfietsen

Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Het fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt een oplossing. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen kunnen een kinderfiets huren tegen een abonnementsbijdrage. Abonnees bij Op Wielekes groeien mee met het aanbod: naarmate hun kinderen groter worden, huren ze wat ze op dat moment nodig hebben. De kinderfietsen krijgen een plek in een centraal depot. 

Netwerk Bewust Verbruiken startte met het pilootproject Op Wielekes in Gent. Via ons opstartpakket willen we andere organisaties of burgers aanzetten om ook een Op Wielekes op te starten. 

Meer info vind je op www.opwielekes.be.

Start een Babytheek

Een Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen. Baby's groeien ontzettend snel. Daarom heb je spullen zoals een babybadje slechts enkele maanden nodig. Waarom zou je het dan aankopen? Een uitleendienst voor spullen is de ideale oplossing. Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof lanceerden in het voorjaar 2018 de eerste Babytheek in Brussel. Ondertussen ontwikkelden we een opstartpakket voor doeners die zelf een Babytheek willen opstarten, met al onze tips, tricks en eigen ervaringen/mislukkingen.

Ben je geinteresseerd in het opstartpakket, stuur dan een mailtje naar info@babytheek.be.

Organiseer een Simplify Life Inspiratiedag

In 2017 organiseerde Netwerk Bewust Verbruiken de Simplify Life Inspiratiedag, in samenwerking met CC De Ploter en Archeduc. 450 bezoekers konden proeven van het eenvoudige en duurzame leven, via workshops, een inspiratiemarkt, filmvoorstellingen, een inspiratieshow met boeiende sprekers en heel wat randanimatie. De Simplify Life Inspiratiedag is de perfecte gelegenheid om te proeven van hoe je duurzaam kan leven op een speelse en aangename manier. Op 19 mei 2019 komt er een tweede editie van de Simplify Life Inspiratiedag. Welkom!

Netwerk Bewust Verbruiken wil met het Simplify Life doe-het-zelf-pakket organisaties aanzetten de Simplify Life-gedachte mee te verspreiden. De eerste Simplify Life Inspiratiedag was een schot in de roos. We willen dan ook graag onze kennis, ervaring en vooronderzoek met geïnteresseerden delen. Dankzij dit kant-en-klaar pakket kan je als organisatie heel wat uren voorbereidingswerk uitsparen. Deze informatie hebben we in pakketvorm gegoten zodat ook jij toegang kan hebben tot onze voorbereidingen. Daarnaast promoten we je evenement mee, om een breed en enthousiast publiek te bereiken. Het Simplify Life doe-het-zelf-pakket bestaat uit drie formules waaruit je kan kiezen, zodat het optimaal aansluit bij jullie noden.

Vraag het Simplify Life doe-het-zelf-pakket aan via info@bewustverbruiken.be.