Ngo's dienen bezwaar in tegen paprika-octrooi Syngenta

Ngo's dienen bezwaar in tegen paprika-octrooi Syngenta

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/02/2014
34 ngo's en landbouworganisaties uit 27 verschillende Europese landen tekenden vorige week bezwaar aan tegen het paprika-octrooi van Sygenta. Dat doen ze met de actie 'Free Pepper'. Ook Bioforum tekende het bezwaar.
Paprika patent Free Pepper Sygenta
Bron: Flickr CC Nicole Castle

Geen exclusieve rechten

Op 8 mei 2013 verleende het Europese octrooibureau een octrooi aan Sygenta voor insectresistente paprikaplanten. Door een wilde paprika uit Jamaica te kruisen met commerciële paprikaplanten ontwikkelden ze een insectresistente paprikasoort. Alleen was die wilde versie van nature al resistent. Toch claimt Sygenta het eigendom op insectenresistente paprika's, zowel de zaden als de vruchten. Gezien het wilde ras al resistent was, is het volgens BioForum en de andere actievoerders geen nieuwe eigenschap, en kan Syngenta er dus ook geen exclusieve rechten op claimen.

De Europese patentenwetgeving stelt duidelijk dat natuurlijke eigenschappen van planten niet gepatenteerd kunnen worden.

Ethische vragen

Het octrooi kent Syngenta het eigendomsrecht toe op alle paprikazaden-, planten en -vruchten met dergelijke resistentie. Dit wil zeggen dat landbouwers en veredelaars de paprika’s niet meer mogen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen zonder toestemming van het bedrijf. De manifestanten vragen om om het octrooi te herroepen. In de eerste plaats stelt de Europese patentenwetgeving duidelijk dat natuurlijke eigenschappen van planten niet gepatenteerd kunnen worden. Daarnaast vallen er bij zulke octrooien heel wat ethische vragen te plaatsen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het octrooibureau dat zo'n breed gedragen bezwaarschrift ingediend is.

Infographic

Op deze infographic wordt het hele verhaal over de paprika-octrooi bevattelijk uit de doeken gedaan.

Bron: Bioforum